Συνέδριο με θέμα «Οργάνωση και Επανευαγγελισμός της Ενορίας»

Κατόπιν Συνοδικής Αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά την Συνεδρία της 11ης Μαΐου 2023, θα διοργανωθεί, την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, διήμερο Συνέδριο με γενικό θέμα «Οργάνωση και Επανευαγγελισμός της Ενορίας», εξ αφορμής της πραγματοποιηθείσης κατά την συνέλευση της Σεπτής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου 2022 Εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου με θέμα: «Ανασυγκρότηση της Ενορίας και επανευαγγελισμός των πιστών».

Το εν λόγω Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, αφορά στελέχη Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ELECTRA PALACE (Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Αθήνα).

Η Συνοδική Επιτροπή διοργάνωσης του Συνεδρίου αποτελείται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο και Φθιώτιδος κ. Συμεών, ενώ Γραμματέας αυτής είναι ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Ποιμαντικής Γάμου και Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου, μετά την εναρκτήρια ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, θα αρχίσει η Α’ Συνεδρία, στην οποία θα προεδρεύσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και θα εκφωνήσουν τις Εισηγήσεις τους: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Γεώργιος Μίλκας, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και ο κ. Νικόλαος Τσιαδήμος, Εκπαιδευτικός.

Μετά το διάλειμμα θα πραγματοποιηθεί η Β’ Συνεδρία, στην οποία θα προεδρεύσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και θα εκφωνήσουν τις Εισηγήσεις τους: ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Μαρτζούχος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης, η Πρεσβυτέρα κ. Αγγελική Καριώτογλου, Δρ Θεολογίας – Εκπαιδευτικός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. 

Μετά το πέρας κάθε Συνεδρίας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση επί των Εισηγήσεων, ενώ μετά την παράθεση γεύματος θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας, οι οποίες και θα επιδώσουν τα συμπεράσματά τους στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα κλείσει με μουσική βραδιά – δεξίωση στο αρχοντικό των Μπενιζέλων (οικία της Αγίας Φιλοθέης).

Τέλος, την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία για τους συνέδρους στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Κατόπιν θα ανακοινωθούν τα Συμπεράσματα των ομάδων εργασίας και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα ανακοινώσει τα Πορίσματα του Συνεδρίου και τις προτάσεις για την οργάνωση και την ανασυγκρότηση της ενορίας και την δράση της.

Εκ της Ιεράς Συνόδου 

της Εκκλησίας της Ελλάδος

Διαβάστε ακόμα