Τα Στάγειρα πανηγύρισαν τον συντοπίτη τους Οσιομάρτυρα Σάββα

 Στις 6:30 το απόγευμα, σήμερα Παρασκευή 8η Ιουνίου τ.έ., η Ενορία του Γενεσίου της Θεοτόκου Σταγείρων υπεδέχθη από το θρονί Της την περίπυστη Εικόνα της Παναγίας της Ρεβενικιώτισσας που κοσμεί το Ιερό Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας και κλήθηκε να συνεορτάση μαζί με τον Οσιoμάρτυρα Σάββα τον εν Σταγείροις βλαστό των Σταγείρων και συντοπίτη του Αριστοτέλη, αλλά και κόσμημα του Άθωνος. Και τούτο γιατί στις 10 μηνός Ιουνίου η Ιερά μας Μητρόπολις τιμά στα Στάγειρα τη μνήμη του Οσιομάρτυρος Σάββα ο οποίος έζησε στα Στάγειρα περί τα τέλη του 18ου αιώνος και ασκήθηκε ως Μοναχός στην Ιερά Αγιορείτικη Μονή του Κωνσταμονίτου.

            Της υποδοχής της Εικόνος της Παντανάσσης και του Μεγάλου Εσπερινού προς τιμήν του Οσιομάρτυρος Σάββα, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από πλειάδα Κληρικών τόσο Αγιορειτών όσο και από την Ιερά μας Μητρόπολη.

            Της πομπής της υποδοχής επικεφαλής ετέθη η Φιλαρμονική της Μεγάλης Παναγίας, ενώ ακολουθούσαν οι Αρχές του Τόπου: ο τ. Αντιπεριφερειάρχης και νυν υποψήφιος Βουλευτής κ. Ιωάννης Γιώργος, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, ο τ. Υπουργός κ. Χρήστος Πάχτας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Ενεχηλίδου, οι Αντιδήμαρχοι Πολυγύρου κ. Χρήστος Βορδός και Αριστοτέλη κ.κ. Νικόλαος Κεφαλάς και Ευρυπίδης Ατζιαμής, οι Πρόεδροι Σταγείρων κ. Δημήτριος Φαναράς, Μεγάλης Παναγίας κ. Κωνσταντίνος Πασχάλης, Αρναίας κ. Αγαπητός Κιάτος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Φυλαχτός, Γεώργιος Κούκος και Γεώργιος Λαμπράκης, η Πρόεδρος της Α΄ Βαθμίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Ευγενία Γιαννούση, οι Διοικητές Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας κ. Αναστάσιος Καραπαντάς και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αρναίας κ. Παντελής Αλβανός κ.ά..

            Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ασκητικό πνεύμα στο οποίο αυξήθηκε και αγωνίστηκε πνευματικά ο Οσιομάρτυς Σάββας, τιμώντας τη Μονή της μετανοίας του, δηλαδή, την Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους, Τόπο Ιερό, όπου επί έτη ασκήθηκε στην υπακοή, στην ακτημοσύνη και την παρθενία. Εκεί, συνέχισε ο ομιλητής, προετοιμάστηκε για να λάβη το στεφάνι του Mαρτυρίου, το Βάπτισμα του αίματος που ο Κύριος του χάρισε κατά την Επανάσταση της Χαλκιδικής, όταν τον κάλεσε στο Μαρτύριο.

            Μοναδική πηγή του Μαρτυρίου του, είπε ο Μητροπολίτης, είναι ο Μοναχός Δοσίθεος ο Λέσβιος ο Κωνσταμονίτης, με ιστορικό κείμενο καταχωρημένο στον υπ’ αριθμ. 123 χειρόγραφο Κώδικα, ευρισκόμενο στη Βιβλιοθήκη της Μονής. Και πράγματι ο Οσιομάρτυς Σάββας, σταλμένος από τους Πατέρες της Μονής, στην Ιερισσό για να μετάσχη στην Επανάσταση της Χαλκιδικής του ’21, περνώντας από τη Σεβασμία Μονή του Ζωγράφου, θανατώθηκε από τους Αγαρηνούς, μάλλον τη 10η Ιουνίου 1822.

            Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Ουδέποτε η Εκκλησία αρνήθηκε, διακονώντας το Γένος των Ρωμιών να ανταλλάξη το ράσο με τη φουστανέλα, και το Αγιοπότηρο με το γιαταγάνι, για την υπεράσπιση των ζώπυρων της Φυλής. Το ασκητικό πνεύμα της Ορθοδοξίας, συντεριασμένο με το αρχαιοελληνικό πνεύμα του Σταγειρίτη Αριστοτέλη, μεγάλυνε τον Τόπο ετούτο και γέννησε μεγάλους ασκητές και ήρωες, μεταξύ των οποίων τον Οσιομάρτυρα Σάββα τον Σταγειρίτη! Να η κληρονομιά της Ρωμιωσύνης και το τσαγανό – πίστευμα της Ορθοδοξίας, που συντεριασμένα μεγαλούργησαν».

            Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος, με πρόταση του λαμπρού Αγιορείτη Εφημερίου Σταγείρων Παν. Αρχιμ. Ευλογίου Τσαλαπατάνη, τίμησε τον ευεργέτη των Σταγείρων, τέως Υπουργό και Δήμαρχο κ. Χρήστο Πάχτα για τις πολλές του ευεργεσίες και τη μέριμνά του για τον Τόπο. Όντως ο τ. Υπουργός για τα Στάγειρα υπήρξε πατέρας και αδελφός, κοσμώντας ιδίως την Ενορία τους με ανεξίτηλα χρώματα και προσφορές που δεικνύονται μέχρι σήμερα!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα