Ανοιχτή Ευχαριστήρια Επιστολή του Μητροπολίτη Βεροίας για τα «ΚΘ’ Παύλεια»

Ανοιχτή Ευχαριστήρια Επιστολή για τα «ΚΘ’ Παύλεια»

Βέροια, 30 Ἰουνίου 2023 

Στις μαρμάρινες βαθμίδες του Βήματος του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια άρχισε η σπορά του Ευαγγελικού λόγου για την τοπική μας Εκκλησία. Εκεί, μπροστά στις ίδιες μαρμάρινες βαθμίδες ολοκληρώθηκαν για μία ακόμη χρονιά τα Παύλεια με την τέλεση του Διορθοδόξου Πολυαρχιερατικού Εσπερινού της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Με αισθήματα δοξολογίας προς τον Τρισάγιο Θεό, ευχαριστούμε οφειλετικώς τον μέγιστο Απόστολο Παύλο, τον Απόστολο της Βεροίας, που μας αξίωσε και φέτος να εορτάσουμε και να πανηγυρίσουμε την ιερή μνήμη του με την διοργάνωση των ΚΘ΄ Παυλείων. 

Ταυτόχρονα όμως επιθυμώ, ως Ποιμενάρχης της Αποστολικής Μητροπόλεως των Βεροιέων να αποτίσω «Δόξαν καί τιμήν καί εἰρήνην παντί τῷ ἐργα­ζομένῳ τό ἀγαθόν» (Ρωμ. Β,10), καθώς η διοργάνωση και διεξαγωγή των Παυλείων είναι έργο πολλών κοπιόντων.

5η Ιατρική Εβδομάδα Αγίου Λουκά

Ευχαριστώ θερμά τους Προέδρους του Ιατρικού, του Οδοντιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου του Νομού μας, τα Περιφερειακά Παραρτήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βεροίας και Αλεξανδρείας, τους Διοικητές των Νοσοκομείων Βεροίας και Ναούσης καθώς και τον Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδος για την συνδιοργάνωση της 5ης Ιατρικής Εβδομάδος προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού. Ευχαριστώ εγκάρδια επίσης όλους τους ελλογιμωτάτους καθηγητές και Ιατρούς που συμμετείχαν με τις εισηγήσεις τους στις διάφορες εκδηλώσεις της 5ης Ιατρικής Εβδομάδος του Αγίου Λουκά, που έλαβε χώρα τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου στο πλαίσιο των Παυλείων.

Εκδηλώσεις προς τιμήν του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου

Στα φετινά ΚΘ΄ Παύλεια η Αποστολική μας Μητρόπολη πρόβαλε και τίμησε ιδιαίτερα τον νοεφανή Όσιο Γεράσιμο τον Υμνογράφο με μία σειρά εκδηλώσεων ενταγμένων στο ευρύτερο πρόγραμμα των Παυλείων. Επιθυμώ, λοιπόν, να ευχαριστήσω εγκαρδίως όλους τους Ηγουμένους και τις Γερόντισσες, τους Μοναχούς και τις Μοναχές από τις 50 Ιερές Μονές που συμμετείχαν στην Ι΄ Μοναχική Σύναξη καθώς και τους ομιλητές, τόσον της εν λόγω Σύναξης όσον και της Ημερίδας «Σύγχρονες Μορφές της Εκκλησίας» πού μετέφεραν με τις εισηγήσεις τους τις προσωπικές τους εμπειρίες από την αγιασμένη βιοτή του Οσίου. Ευχαριστώ θερμά τους Βυζαντινούς Χορούς της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης και του Συλλόγου Ιεροψαλτών της καθ’  ημάς Ιεράς Μητροπόλεως για την Βυζαντινή Συναυλία με ύμνους του Οσίου Γερασίμου καθώς και το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά που φιλοξένησε τις εκδηλώσεις. Με ευγνωμοσύνη μνημονεύω την συμμετοχή της Σχολικής Χορωδίας Βεροίας και της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας που συμμετείχαν στην κεντρική καλλιτεχνική εκδήλωση προς τιμήν του Οσίου Γερασίμου.

Τέλος, θερμότατες ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη οφείλω στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας που απέστειλαν τους Πανοσιολογιωτάτους εκπροσώπους τους στις εν λόγω εκδηλώσεις.

Λοιπές εκδηλώσεις Παυλείων

Θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσα όλους τους εισηγητές και ομιλητές που συμμετείχαν στις διάφορες επιμορφωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του μήνα των Παυλείων καθώς και το Ωδείο και την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως για την διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων και συναυλιών. Ευχαριστώ θερμά επίσης τον Λαογραφικό Όμιλο Ντόπιων Αλεξανδρείας, την Εστία Ρουμλουκιωτών Αλεξανδρείας, το γυναικείο φωνητικό σύνολο TheSweet.heARTs, την Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Βεροίας, τον Εκπαιδευτικό Φορέα ENSyntropy και την Ενωμένη Ρωμηοσύνη Νάουσας για την συμμετοχή τους στα φετινά Παύλεια.

Θερμότατες ευχαριστίες οφείλει η τοπική μας Εκκλησία στην τοπική Αυτοδιοίκηση που πάντοτε πρόθυμα συμμετέχει και διευκολύνει την διεξαγωγή των Παυλείων. Ευχαριστώ, λοιπόν, θερμά τους Δημάρχους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας για την ευγενή παραχώρηση των αιθουσών των Δήμων καθώς και όλους τους πολιτικούς και στρατιωτικούς Άρχοντες της Επαρχίας μας για την τιμητική παρουσία τους στις εκδηλώσεις των Παυλείων.

Συνέδριο και Λατρευτικές Εκδηλώσεις

Με σεβασμό, εκφράζω γι’  ακόμη μία φορά τις θερμότατες ευχαριστίες μου στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους Μακαριωτάτους Προκαθημένους των Πρεσβυγενών και Νεωτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών για την αποστολή Μηνυμάτων για το 29ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των Παυλείων καθώς και εκπροσώπων για τις λατρευτικές εκδηλώσεις. Ευχαριστώ εκ καρδίας όλους τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς που τίμησαν με την σεπτή παρουσία τους τις εκδηλώσεις για τον Ιδρυτή της τοπικής μας Εκκλησίας.

Θερμές ευχαριστίες οφείλω σε όλους τους καθηγητές και εισηγητές που συμμετείχαν στις εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ο Απόστολος Παύλος και η κληρονομιά του ελληνιστικού κόσμου». Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στα μέλη της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου καθώς και στην Προϊσταμένη και τους εργαζομένους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την διεξαγωγή του φετινού Συνεδρίου.

Παράλειψη θα ήταν αν δεν μνημόνευα με ευγνωμοσύνη και όλους τους υπευθύνους και υπαλλήλους των χώρων που φιλοξενήθηκαν οι εκδηλώσεις, τη Διεύθυνση και το προσωπικό της ΚΕΠΑ και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βεροίας, την Αστυνομική Διεύθυνση Βεροίας, την Τροχαία και τον Στρατό καθώς και την Εύξεινο Λέσχη Ναούσης και το Λύκειο Ελληνίδων Βεροίας που στήριξαν την προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας. 

Επίσης, πολλές ευχαριστίες αξίζουν και στους δημοσιογράφους του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, στις διευθύνσεις των εφημερίδων και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς καθώς και στον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε που πρόβαλλαν και κάλυψαν τη φετινή διοργάνωση.

Πατρικά ευχαριστώ τους άμεσους συνεργάτες μου που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της διοργάνωσης, τον Πρωτοσύγκελλο και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, τους εργαζομένους στα Γραφεία κληρικούς και λαϊκούς καθώς και όλους τους εφημερίους της Ιεράς μας Μητροπόλεως, τους Ιεροψάλτες, τις Ιερές Μονές, τους Κατηχητές και Κυκλάρχες, το διοικητικό προσωπικό και τους πολλούς εθελοντές που διακόνησαν και συμμετείχαν στα φετινά ΚΘ΄ Παύλεια.

Τέλος, επιθυμώ να ευχαριστήσω εκ καρδίας τον ευσεβή λαό της Ημαθίας που συμμετείχε και φέτος ενεργά στον λαμπρό εορτασμό των Παυλείων και τίμησε τον σπορέα την ευαγγελικής Αλήθειας στην Βέροια, τον Μέγα Παύλο.

 Γι’  αυτό ας μου επιτραπεί να κλείσω την ευχαριστήρια αυτή ανοιχτή επιστολή με τα δικά του λόγια: «Διὰ τοῦτο κἀγώ, ἀκούσας τὴν καθ’ ὑμᾶς πίστιν ἐν τῷ Κυρίῳ ᾿Ιησοῦ καὶ τὴν ἀγάπην τὴν εἰς πάντας τοὺς ἁγίους, οὐ παύομαι εὐχαριστῶν ὑπὲρ ὑμῶν μνείαν ὑμῶν ποιούμενος ἐπὶ τῶν προσευχῶν μου» (Εφ. Α, 15-16).

Μετ’ εὐχῶν ἐν Κυρίῳ και εὐγνωμοσύνης

Ὁ Μητροπολίτης

†  ΒεροίαςΝαούσης καὶ Καμπανίας Παντελεήμων

Διαβάστε ακόμα