Εορτή της Αγίας Μαρίνας στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Την Κυριακή 16ην μηνός Ιουλίου 2023 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, κ. Αγάπιος, με την σεπτή ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος ευρίσκεται στο Άγιο Όρος για την πανήγυρη του Οσίου Αθανασίου του εν Άθω στην Ι. Μονή Μεγίστης Λαύρας, χοροστάτησε στον Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Αγ. Μαρίνης Λουτρακίου πλαισιούμενος από τουςΠανοσ. Αρχιμ. π. Μακάριο Μπογιατζόγλου, Ἱερομ. π. Λογγίνο Αρχόντη, αδελφό της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού, Αιδεσ. π. Δημήτριο Σουσούνη και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προς Κύριον αγάπη της ΜάρτυροςΜαρίνης και στην σταθερότητα της ομολογίας Της αλλά και στην χαρά της αγνής Χριστιανικής ζωής Της, ώστε σταθερή, αμετακίνητη και άσειστη από τις αλήθειες της Πίστεώς μας να επιβεβαιώνει με την ομολογία Της τους λόγους του Απ. Παύλου: «Τίςἡμᾶς χωρίσει ἀπότῆςἀγάπηςτοῦΧριστοῦ; Θλῖψις ἤστενοχωρία ἤ διωγμός ἤ λιμός ἤγυμνότης ἤ κίνδυνος ἤ μάχαιρα» (Ρωμ. η’, 35) και να επισφραγίζει με το μαρτύριό Της «ὅτιοὔτε θάνατος, οὔτε ζωή, οὔτεἄγγελοι, οὔτεἀρχαί, οὔτε δυνάμεις…οὔτεἄλληκαμμίακτίσιςθάδυνηθῇνάμᾶςχωρίσῃἀπότῆςἀγάπηςτοῦΘεοῦτῆςἐνΧριστῷἸησοῦτοῦ Κυρίου ἡμῶν (ενθ. ανωτ. στ. 38-39).

Οι χρόνοι μας σήμερα δεν ζητούν μαρτύρια αίματος, τουλάχιστον στην χώρα μας, καλούμεθα όμως καθημερινά να δίδωμε την μαρτυρία της Χριστιανικής μας ζωής, αφού η απιστία, η πλάνη, η αδικία, η ποικίλη κακία και μάλιστα ο πάνδημος ευτελισμός, σε σημείο να συγχέουμε τις παραλίες με τους Ι. Ναούς και τις Ι. Μονές, μας περικυκλώνουν επικίνδυνα. Ποιος, αλήθεια, δεν θα ήθελε να γίνει παράγοντας της επικρατήσεως των υψηλών αρχών και της σωστική αλήθειας του Ευαγγελίου; Το παράδειγμα της 15/χρονης Αγίας Μαρίνας μας καλεί να το αντιγράψωμε!

Στον Εσπερινό παρέστησαν εκτός της Γεροντίσσης Παρασκευής, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γεώργιος Γκιώνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πετρίτσης και πλήθος ευλαβών προσκυνητών, στους οποίους ο Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Την Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023, ο Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεώς μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θ. Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγ. Μαρίνης Βέλου, πλαισιούμενος από Κληρικούς της Αρχιερατικής Περιφερείας Βέλου και από τον Διακονοπ. Χρήστο Χίλια. Το ιεροψαλτικόαναλόγιο διακόνησε ο κ. Ευάγγελος Βασιλείου, ιεροψάλτης του Ι. Ναού Ταξιαρχών Κορυδαλλού, της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας, πλαισιούμενος από χορωδούς. Ο άγιος Κεγχρεών κηρύττων και λαβών αφορμή εκ του Ι. Ευαγγελίου, ιδιαιτέρως δε από την ανάβαση του Ιησού στο «όρος των Μακαρισμών», στην περιοχή της Γαλιλαίας, όπου το φως άφθονο εσκορπίζετο παντού, με τα γαλήνια νερά της λίμνης Γεννησαρέτ να αντανακλούν την φωτοπλημμύρα των ακτίνων του μεγάλου αστέρος της ημέρας, του ηλίου, και ο καθαρός ορίζοντας να αφήνει να φαίνονται στα αντικρινά βουνά πόλεις και χωριά, ώστε ο Ιησούς να λέγει στου μαθητές Του και κατ᾿ επέκτασι  σε όλους τους Χριστιανούς όλων των αιώνων: «Ὑμεῖςἐστέτόφῶςτοῦκόσμου˙οὐ δύναται πόλις κρυβῆναιἐπάνωὄρους κειμένη» (Ματθ. Ε’, 14), αναφέρθηκε στην του Χριστού μάρτυρα Αγία Μαρίνα, η Οποία με την ζωή και το μαρτύριό Της έγινε «φως», η Οποία φώτισε τους ανθρώπους της εποχής Της, αφού 15.000 μάρτυρες προσέφεραν την ζωή Τους στον Χριστό εμπνεόμενοι από το σθένος της ομολογίας Της και την υπομονή και αντίστασή Της στα «πολυώδινα βάσανα», αλλά και τους ανθρώπους 17 ολοκλήρωναιώνων, που τιμούν την αγία μνήμη Της καί ψάλλουν: «Τήν λαμπάδα πάντες τήνφαεινήνκαίτῆς παρθενίας τόνἀσύλητονθησαυρόν, τήννύμφηντοῦ Κυρίου καίἄσπιλονἀμνάδαΜαρίναντήνἁγίανὕμνοιςτιμήσωμεν»!

Ποιά λαμπάδα όμως καιομένη καί φωτίζουσα, προσφέρουσα φως και θαλπωρή δεν αναλώνεται; Ἔτσικαί ὁ Χριστιανός, σύμφωνα με τους λόγους του Χριστού και κατά το φωτεινό παράδειγμα της Αγίας Μαρίνης, καλείται να γίνει «φως» με τα καλά του έργα και το Χριστιανικό του παράδειγμα˙ όχι μόνο με την εφαρμογή μιας ή δύο εντολών, που ίσως οι άνθρωποι τις θεωρούμε μεγάλες, αλλά με την εφαρμογή όλων των Ευαγγελικών προσταγμάτων, διότι «ὅστις… πταίσῃ δέ ἐν ἑνί, γέγονε πάντων ἔνοχος» (Ἰακ. β’, 10), ώστε όταν δουν αυτά οι άνθρωποι θα δοξάζουν «τόν πατέρα ὑ(ἡ)μῶντόνἐντοῖςοὐρανοῖς» (Ματθ. ε’, 16) και ο κάθε πιστός σε κάθε εποχή αναλισκόμενος στην θυσία και την προσφορά για την δόξα του Χριστού θα μένει «ες αεί» φως, που θα φωτίζει τον δρόμο των υπολοίπων προς την «Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν». Επίσης,δεν παρέλειψε να μεταφέρει και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου από το Άγιον Όρος στους ενορίτες και προσκυνητές.

Διαβάστε ακόμα