Η αξία της θρησκευτικής μας παράδοσης

Του Πρωτοπρ. Νεκταρίου Μαρκάκη, Διδάκτορος Θεολογίας, Διευθυντή Στρατιωτικών Ιερέων ΓΕΣ

Οι δύο πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι των εθνών Πέτρος και Παύλος ένωσαν τρεις κόσμους, από Ανατολή έως Δύση, Ιεροσόλυμα, Αθήνα, Ρώμη.

Η Ευρώπη στηρίχθηκε επάνω στις ανθρωπιστικές αξίες του Χριστιανισμού. Οι τρεις απειλές της Ευρώπης είναι η στρατευμένη αθεΐα, ο θρησκευτικός φανατισμός και η ανατολίτικη ψευτοκουλτούρα. Η επικράτηση της αθεΐας δημιούργησε αλλοιωμένες συνειδήσεις οι οποίες όχι μόνο δεν σέβονται το ανθρώπινο δικαίωμα έκφρασης της πίστεως, αλλά στο όνομα της “ελευθερίας του λόγου” ειρωνεύονται και σατυρίζουν. Αυτή η πρακτική τροφοδοτεί την αντίθετη πόλωση του φονταμενταλισμού. Το “πείραμα” της Γαλλίας απέτυχε. Το κενό που αφήνει ο πόλεμος της αθεΐας με τον φονταμενταλισμό, προσπαθεί να το καλύψει η ανατολίτικη ψευτοκουλτούρα με δήθεν φιλοσοφικές και αθλητικές πρακτικές. Όλα αυτά στην Ευρώπη που αντικαθιστά και ανταλλάσει τα αυθεντικά με τα κάλπικα. Η Ευρώπη πριονίζει τα θεμέλιά της.

Η Ευθύνη μας μέσα στην Ευρώπη είναι να κρατήσουμε τις αξίες μας, Ορθοδοξία, Δημοκρατία, για να εμπνεύσουμε και πάλι τον κόσμο με τις διαχρονικές αξίες. Να κρατήσουμε τα βιώματά μας και τις παραδόσεις μας.

Τι θα ήταν η Ελλάδα μας… Δίχως το δίχτυ του ψαρά; δίχως την κυψέλη του μελισοκόμου; δίχως την γκλίτσα του τσομπάνη; δίχως το δοξάρι του βιολιτζή; δίχως την γλάστρα της νοικοκυράς; δίχως το άρωμα των τοπικών βοτάνων; δίχως τον παφλασμό στα βότσαλα της ακροθαλασιάς; δίχως τα γέλια των παιδιών σε σοκάκια και πλατείες; δίχως τις ιστορίες που διηγούνται στα παιδιά ο παππούς και η γιαγιά; δίχως τη γαλανόλευκη με τον κυματισμό της; δίχως το εικονοστάσι στο σπίτι; δίχως το καντιλάκι στο εξωκκλήσι; δίχως την καμπάνα του εσπερινού; δίχως το άρωμα του λιβανιού στο θυμιατάκι; δίχως τη γλυκιά γεύση του άρτου στο πανηγύρι; δίχως το κλαδί βασιλικού στο εικόνισμα της Παναγιάς μας; δίχως της Κυριακής την Λειτουργιά που ψάλλεται στις Εκκλησιές μας; δίχως τα εξωκκλήσια και εξωμονάστηρά της;

Να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας. Να μην υποδουλωθούμε σε ξενόφερτες κάλπικες πρακτικές. Να μυρίσει και πάλι Ελλάδα!!

* Από την ομιλία στην εορτή Ι. Ναού Αγ. Πέτρου και Παύλου Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού.

Διαβάστε ακόμα