Η πανήγυρη του Αγ. Μιχαήλ Πακνανά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός

Μετς | Χρήστος Λαρισαίος

Μια ξεχωριστή θεία λειτουργία τελέστηκε σήμερα το πρωί μέσα στο Ολυμπιείο, στον αρχαίο Ναό του Διός, τόπο όπου μαρτύρησε ο σήμερα τιμώμενος άγιος νεομάρτυρας Μιχαήλ Πακνανάς. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κάππας, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιλισσού, με τη συμμετοχή πιστών από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, που με αναμμένα κεριά στα χέρια, δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης.

Ο π. Μάξιμος αφού αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου νεομάρτυρα Μιχαήλ και στην μεγάλη τιμή για την πόλη της Αθήνας και την γύρω περιοχή, τόνισε πως σήμερα δεν χρειάζεται να λέμε πολλά λόγια, αφού τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και η παρουσία και το αίμα του αγίου είναι ακόμα ζωντανά. Ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού, και την Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων για την συνεργασία και την διάθεση του αρχαιολογικού χώρου κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ηλιάκης, ο οποίος τόνισε πως η προσφορά των Νεομαρτύρων είναι πολύ μεγάλη καθώς ο Άγιος Μιχάηλ ο Μπακνανάς την στιγμή του μαρτυρίου του φώναξε στους Τούρκους «Εγώ δεν προσκυνώ το Κοράνι ρίξτε μου για την πίστη» και έτσι τον αποκεφάλισαν. Αυτό δηλώνει ποσο θάρρος και δύναμη έδωσε στους Ελληνες αλλά και τι μεγαλείο πίστης είχε στην καρδιά του.

Από την πλευρά του ο πατήρ Μαξιμος ευχήθηκε ο Θεός να επιτρέψει ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, να γίνει η ανακομιδή λειψάνων του Αγίου και να φυλλαχθούν στο ναό της Αγίας Φωτεινής Ιλισσού.

Το απόγευμα στις 7 θα τελεστεί Ευχέλαιο στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Ιλισσού.

Ο Άγιος νεομάρτυρας Μιχαήλ Πακνανάς ο κηπουρός, έζησε την εποχή της Τουρκοκρατίας 1750 και μαρτύρησε το 1771 σε ηλικία 21 ετών αρνούμενος να εξισλαμιστεί. Τον αποκεφάλισαν στον χώρο όπου βρίσκονται οι Στύλοι του Ολυμπείου Διός (στην πρώτη κολώνα) και εκεί δίπλα αναμεσα στις άλλες κολώνες είναι ενταφιασμένος από τον π. Χριστόδουλο, ιερέα της εποχής από το Θησείο.

Τα τελευταία 10 χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από τον εφημέριο της Αγίας Φωτεινής Ιλισσού (ναός δίπλα στις Στήλες του Ολυμπίου Διός), αρχιμανδρίτη Μάξιμο Κάππα, να αναδειχθεί ο Αγιος νεομάρτυρας Μιχαήλ και να γίνει ευρέως γνωστός.

Διαβάστε ακόμα