Ο Μητροπολίτης Λαρίσης στον εορτάζοντα Ι. Ν. Αγ. Κυριακής Πύργου

Του π. Νικολάου Κατσηδήμα

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα καθώς επίσης με την παρουσία πλήθους φιλάγιων Χριστιανών, εορτάσθηκε και φέτος στον Πύργο Ηλείας το διήμερο 6 και 7 Ιουλίου 2023, η σεβάσμια και ιερή μνήμη της λαοφιλούς Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυριακής της Αθληφόρου. Η εορταζομένη Αγία είναι ένα από τα αμέτρητα Ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας μας η οποία πότισε με το αίμα της την Εκκλησία του Χριστού! Πρότυπο ζωής για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό η οποία με την πίστη της κέρδισε την αθανασία και με την θυσία της στερέωσε την Ορθόδοξη Εκκλησία μας γνωρίζοντας ότι αξίζει κάθε θυσία προκειμένου να αποκτήσουμε την αιώνια ζωή. Δια του φρικτού μαρτυρίου κατά το οποίο υπήρξε το ίδιο ηρωϊκή με τους άνδρες, έφυγε για την Άνω Ιερουσαλήμ ως αγνή και καλλιπάρθενος νύμφη του Χριστού, ενώθηκε η μακαρία ψυχή της με τον Νυμφίο της Χριστό αιωνίως και κατέστη έτσι ένα εύοσμο άνθος πίστεως, ευσέβειας, αγνότητας, ηρωϊσμού αλλά και καρτερίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας! Σε μια εποχή που γίνεται πολύς λόγος για τον ρόλο της γυναίκας η Αγ. Κυριακή μας δίνει και σήμερα μια απάντηση σχετικά με την θέση της Γυναίκας στην Εκκλησία, έτσι ώστε να διαλυθούν ορισμένες παρεξηγήσεις…, διότι υπάρχει η άποψη ότι η Εκκλησία υποτιμά τις Γυναίκες. Αυτό είναι μέγα λάθος! Διότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχουμε Γυναίκες Μάρτυρες, όπως η Αγία Κυριακή, Ισαποστόλους, Ασκήτριες, Διακόνισσες κ.λ.π. Ας μη ξεχνάμε δε ότι η Πρώτη μετά τον Χριστό που τιμάμε είναι μια Γυναίκα η Παναγία μας! Η δε Αγία Κυριακή μας καλεί σήμερα να πάρουμε τον σωστό δρόμο, ώστε να γίνουμε άνθρωποι του Θεού, με Πίστη στην αλήθεια, διότι τα είδωλα του κόσμου αυτού, παρέρχονται και γκρεμίζονται. Εκείνο που δίνει ζωή στον άνθρωπο είναι η ζωντανή Πίστη στον Ιησού, όπως είχαν όλοι οι Άγιοι της Εκκλησιάς των οποίων τα παραδείγματα θα πρέπει να ακολουθούμε καθημερινά στην Πορεία μας.

Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις με την ευλογητή  και σεπτή παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου έλαβαν χώρα στον ομώνυμο και περικαλλή Ιερό Ναό. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος πλαισιωνόταν από τους Αιδεσ. π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, π. Θεόδωρο Χαμάλη, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Βασίλειο Λαγκαδινό, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Αυγερινό Τσουκαλά, π. Ιωάννη Διαμαντόπουλο, π. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο και τον Ιερολογιότατο Διάκονο π. Σπυρίδωνα Σάσσαλο. Την κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Ιερή ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου και συνιερουργούντων του Πρωτοσυγκέλλου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου, καθώς επίσης των Αιδεσ. π. Χαραλάμπους  Αθανασοπούλου, π. Γρηγορίου Πάπαρη, π. Βασιλείου Λαγκαδινού, π. Ιωάννου Διαμαντοπούλου και του Ιερολογιοτάτου Διακόνου Σπυρίδωνος Σάσσαλου.  

Τα Ιερά αναλόγια διηκόνησαν εξαιρετικά οι καλλικέλαδοι και μουσικοτραφείς Ιεροψάλτες του Ναού με το θεόσδοτο τάλαντο  κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου και κ. Χαράλαμπος Παφιλιάρης, πλαισιούμενοι αμφότεροι  από Ιεροψάλτες της πόλεως. Οι Θρησκευτικές και λατρευτικές αυτές εορταστικές εκδηλώσεις περατώθηκαν το απόγευμα της εορτής με την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος της εορταζομένης Αγίας Κυριακής υπέρ Υγείας και Θείας βοηθείας των Χριστιανών της Ενορίας και της πόλεως του Πύργου εκτενέστερα.  

Κατά την διακονία του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Μηλέα Ζαχάρως, ομίλησε θεολογικότατα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Μια γυναίκα που μένει ανώνυμη ανά τους αιώνες τιμάται κάθε φορά που τιμάται μια μάρτυρας για να αναδειχθεί και το δικό της φρόνημα μέσα από πνεύμα μαθητείας και ταπεινώσεως», ενώ ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Σεπτό μας Ποιμενάρχη κ.κ. Αθανάσιον για την φιλάδελφη και την ειλικρινή  αγάπη του αλλά και για την παρασχεθείσα ευλογία, προκειμένου να προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων, καθώς επίσης τους παρισταμένους εκπροσώπους φορέων και αρχών μεταξύ των οποίων και τον αξιότιμο Δήμαρχο Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, ενώ ευχήθηκε στους πιστούς πλούσια την ευλογία του Αγίου Θεού στις οικογένειές τους και στα καλά τους έργα.  

Διαβάστε ακόμα