Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Εξοχ. κ.Volodymyr Zelenskyy.

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, περιστοιχούμενος από τους Σεβ. Αρχιερείς Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και  Γουΐνιπεγκ κ. Ιλαρίωνα, καθώς και από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τον Εξοχ. Πρόεδρο στην αυλή του Πατριαρχείου και ακολούθως εισήλθαν μαζί στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Αρχιερείς, καθώς και η συνοδεία του κ. Zelenskyy, που αποτελούνταν από υψηλόβαθμα στελέχη της Προεδρίας και της Ουκρανικής Κυβερνήσεως, τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Άγκυρα Εξοχ. κ. Vasyl Bodnar και τον Γενικό Πρόξενο της χώρας στην Πόλη, Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi.              

Ακολούθησε η κατ’ ίδιαν συνάντηση του Παναγιωτάτου με τον Εξοχ. κ. Πρόεδρο, στο Πατριαρχικό Γραφείο, η οποία διήρκησε πέραν της μίας ώρας.

Αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Θρόνου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προέβησαν σε δηλώσεις προς τους διαπιστευμένους πολυάριθμους εκπροσώπους των Μέσων Ενημερώσεως.

Ο Παναγιώτατος ανέφερε ότι με τον κ. Zelenskyy συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Ουκρανία. 

“Ευχηθήκαμε να έρθει σύντομα η ειρήνη, γιατί ο πόλεμος είναι κακό πράγμα για όλους. Είπαμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως η Μητέρα Εκκλησία των Ουκρανών Ορθοδόξων είναι πάντοτε στο πλευρό τους. Χαρήκαμε γιατί και ο κ. Πρόεδρος της χώρας μας, ο κ. Erdoğan, υποστηρίζει την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία μέσω διαλόγου, αλλά και γιατί υπεσχέθη ότι θα βοηθήσει η Τουρκία με όλα τα μέσα για την ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση των πραγμάτων στην Ουκρανία, μετά το τέλος του πολέμου. Δεν είναι η πρώτη φορά που υποδεχόμεθα τον κ. Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πάντοτε είναι τιμή και χαρά για εμάς να τον υποδεχόμεθα και θέλω να κατακλείσω λέγοντας ότι ευχόμεθα για την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων που κρατούνται αυτή την στιγμή και όλως ιδιαιτέρως για την επιστροφή των παιδιών τα οποία βρίσκονται μακρυά από τα σπίτια τους και από την πατρίδα τους. Ευχαριστούμε τα Μέσα Γενικής Ενημερώσεως που δείχνουν τόσο πολύ και γνήσιο ενδιαφέρον για την επίσκεψη αυτή του κ. Προέδρου στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ευχόμεθα όταν θα ξανά έλθει ο κ. Πρόεδρος στην Τουρκία και στο Πατριαρχείο μας να έχει επικρατήσει, να έχει επιστρέψει η ειρήνη [στην Ουκρανία]”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος κ. Zelenskyy ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την θερμή υποδοχή και για την αμείωτη στήριξή του προς τον Ουκρανικό λαό.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος καλωσόρισε και ευλόγησε τα μέλη της συνοδείας του Προέδρου της Ουκρανίας, τον οποίο, στη συνέχεια, αποχαιρέτησε στα προπύλαια του Πατριαρχείου. 

____________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Διαβάστε ακόμα