Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Τυρνάβου

Τύρναβος – Κώστας Παπαϊωάννου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Προφήτη Ηλία, στην ομώνυμη ιστορική Ιερά Μονή Τυρνάβου.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τυρνάβου π. Γεώργιος Παπαϊωάννου, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιάκωβο Καλκούλη, αδελφό της Ιεράς Μονής.

Προ της απολύσεως, ο π. Ιάκωβος, ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην Ιερά Πανήγυρη της Μονής, και τους ευχήθηκε ο Προφήτης Ηλίας να τους χαρίζει δύναμη και υγειά σε αυτούς και στις οικογένειές τους.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε σε όλους τους προσκυνητές το παραδοσιακό κέρασμα της περιοχής προβατίνα με πλιγούρι.

Ο Προφήτης Ηλίας Τυρνάβου παλαιότερα ήταν μοναστήρι που, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε στο τέλος του 13ου ή στις αρχές του 14ου αιώνα με χορηγία του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ του Παλαιολόγου.

Το μοναστήρι αυτό καταστράφηκε και διαλύθηκε το 1897 από τους Τούρκους, κατά τη διάρκεια του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου. Η εκκλησία κτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα τον 14ο ή το 15ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1705. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι τοιχογραφίες που είναι δείγμα ύψιστης βυζαντινής τέχνης.

Διαβάστε ακόμα