Συνοδική Θεία Λειτουργία στην Μονή Κύκκου – Καθολική αναγνώριση του Κιέβου Επιφανίου

Νέα σελίδα για την Εκκλησία Κύπρου άνοιξε χθες, καθώς στην Ιερά Μονή Κύκου συλλειτούργησαν με τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο κ. Γεώργιο, ο οποίος τηρεί την απόφαση του προκατόχου του κυρού Χρυσοστόμου Β’ και της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου του 2020 για την μνημόνευση στα Εκκλησιαστικά Δίπτυχα του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, οι Παν. Μητροπολίτες Πάφου Τυχικός και Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος. Απών από το αρχιερατικό συλλείτουργο μόνο ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος αρνείται να αποδεχθεί την απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου και απέχει από τα συλλείτουργα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα ageliaforos.com είπε ότι για το συλλείτουργο, με την ευκαιρία του μνημοσύνου του Μακαρίου Γ’, υπήρξε πρόσκληση από τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας  Νικηφόρο, στην οποία ανταποκρίθηκε και ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη και τόνισε: “Η πλειοψηφία στην Ιερά Σύνοδο για το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα έχει πλέον διευρυνθεί”. 

Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Σεραφείμ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας),  Πάφου Τυχικός  Κιτίου Νεκτάριος, Λεμεσού Αθανάσιος, Κωνσταντίας Βασίλειος,  Κύκκου και Τηλλυρίας  Νικηφόρος,  Ταμασσού και Ορεινής  Ησαΐας. Συμπροσευχόμενος ήταν ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Γεώργιος χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου για την οσιοποίηση του μακαριστού (2016) αρχιμ. Σάββα (Αχιλλέως) από την Άλωνα της Κύπρου, για τον οποίο έγινε και εικόνα του με φωτοστέφανο. Το ζήτημα θα απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο, δήλωσε ο κ. Γεώργιος. 

Πηγή: ageliaforos.com

Διαβάστε ακόμα