Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Μητρόπολη Καρυστίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πανηγυρίζουσα σεβασμία ιερά μονή στην Κύμη όπου έλαβαν χώρα οι λατρευτικές ακολουθίες με την ευκαιρία της λαμπράς πανηγύρεως.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ πλαισιούμενος απο τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ Ελευθέριο Σταμπέλο τον Γέροντα της Ιεράς Μονής  και Ηγούμενο της Ιερας Μονής Τιμίου Προδρόμου Καρυών Αχλαδερής  Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Γιαννακόπουλο χορεία πολλών  ιερέων και των  διακόνων.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτανεία της εικόνος εντός της ιερας μονής  η  ευλόγηση των προσφερθέντων άρτων και η  ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου  κ. Σεραφείμ.

Εν συνεχεία μετά απο ημίωρη παύση τελέσθηκε με το μοναστηριακό  τυπικό η κατανυκτική  Αγρυπνία στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ λαμβάνοντας πέρας περί την 02:30 πρωϊνή ώρα της Κυριακής 6 Αυγούστου.

Την εορτή τίμησαν όλο το 3ήμερο πολλοί ευσεβείς πιστοί απο την Κύμη και άλλες περιοχές της Εύβοιας και την Αθήνα.

Επίσης την υμνολογία απέδωσαν ο καλικέλαδος και μελωδικός χορός των μοναζουσών της ιεράς μονής με την παρουσία της Καθηγουμένης Συγλκητικής  Μοναχής μετά  της μοναστικής αδελφότητος.

Το εσπέρας της Κυριακής  6 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ  χοροστάτησε στον εσπερινό και την ιερά παράκληση της Παναγίας  στο καθολικό της πανηγυρίζουσας ιεράς μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κύμης και εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ  προέστη  της  επιμνημοσύνου δεήσεως υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτιτόρων και  της ιεράς μονής  κατά το αγιορείτικό τυπικό.

Την Δευτέρα 7 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ στο καθολικό της ιεράς μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κύμης ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία  το κτιτορικό μνημόσυνο όπου και κορυφώθηκαν και οι  λατρευτικές ακολουθίες εν όψει της λαμπράς πανηγύρεως.

Η Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ενορία των Κοσκίνων.

Την δε κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον φερώνυμο ιερό ναό της ενορίας των Κοσκίνων επαρχίας Δυστίων  όπου προεξήρχε ο εκ Στύρων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Ειρηνουπόλεως Οικουμενικού Πατριαρχείου  κ. Νίκανδρος με συλλειτουργούς τον Πρεσβύτερο Σταμάτιο Νόνα εφημέριο του ιερού ναού και τον Διάκονο Απόστολο Μπάκουλη.

Τους ύμνους απέδωσε ο Αναγνώστης – Ιεροψάλτης κ. Αναστάσιος Ρέτσας.

Φωτογραφίες Μαρία Βυζανιάρη,Γεώργιος Γκίκας. Αναστάσιος Ρέτσας, Δημήτριος Πετρογιάννης

Διαβάστε ακόμα