Η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μαραθούσα Χαλκιδικής

Με την πρέπουσα λαμπρότητα, στις 22-24 Αυγούστου 2023, πανηγύρισε η Μαραθούσα Χαλκιδικής. Το απόγευμα της 22ας Αυγούστου, έγινε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Αρχιμ.π. Δωροθέου Ζέρβα, με την εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, ο οποίος επάξια τον εκπροσώπησε, αποστέλλοντας τις αρχιερατικές ευχές προς τους Ενορίτες και Προσκυνητές.

Μαζί με τον Εφημέριο της Ενορίας οικ. π. Δημήτριο Κατσιρμά, παρόντες και οι ιερείς των διπλανών χωριών, ο Αρχιμ.π. Κυπριανός Στρατζέρου από τον Γεροπλάτανο, ο Οικ. π. Αστέριος Κοντός από την Κρήμνη, ο Πρωτ.π. Πέτρος Ασβεστόπουλος από την Μεγάλη Παναγία, ο Οικ. π. Κωνσταντίνος Αγούλας από τον Στανό και ο π. Μιχαήλ Γιανάκοβ από τα Πετροκέρασα.

Ο κ. Ιωάννης Κέκερης, Πρόεδρος των ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού και ο κ. Χρήστος Τσαγκόπουλος, μαζί με τις χορωδίες τους, έψαλαν τα εσπερινά τροπάρια της Πανηγύρεως. Εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών του τόπου ήταν ο Αντιδήμαρχος Ζερβοχωρίων κ. Χρήστος Κομπόγιαννος, ο πρώην Αντιδήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Ζαγγίλας, ο κ. Χρήστος Φυλαχτός, Δημοτικός Σύμβουλος και οι Πρόεδροι της Τ. Κ Μαραθούσσας κ. Αλέκος Βογιατζής και Τ.Κ Γεροπλατάνου κ. Δημήτριος Αντωνάς.

Μετά την Αρτοκλασία ομίλησε για την Κοίμηση και την Μετάσταση της Παναγίας, με μεγαλοπρέπεια και σαφήνεια, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ.π. Δωρόθεος Ζέρβας. Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Θεοτόκου, πέριξ της πλατείας του χωριού και η ημέρα έκλεισε με το καθιερωμένο κέρασμα. Την ημέρα της Εορτής, την 23 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε Όρθρος, Αρτοκλασία και Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο τον πατέρα Δημήτριο Κατσιρμά.

Έψαλαν ο κ. Χρήστος Τσαγκόπουλος, ο κ. Γεώργιος Σουφτάς και ο κ. Αριστείδης Σπανδώνης. Πάντοτε, στο ψαλτήρι, ο συνταξιούχος κληρικός πρωτ.π. Αθανάσιος Κοντός, που στηρίζει την Ενορία.  Από τις πολιτικές αρχές, ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κομπόγιαννος.

Την επαύριο, στις 24 Αυγούστου, μαζί με την Θεία Λειτουργία έγινε το Κτητορικό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως όλων των διακόνων, ιερέων, αρχιερέων, ιεροψαλτών, νεοκόρων και δωρητών, που συνέβαλαν ποικιλοτρόπως, στην ενοριακή ιστορία της Μαραθούσσας Χαλκιδικής.

Διαβάστε ακόμα