Στο Εξωκκλήσι του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, στο πνιγμένο στο πράσινο και στολισμένο με τη δροσιά των πανύψηλων δέντρων του, γιόρτασε και για φέτος πανηγυρικά τον Προστάτη και Πολιούχο του η κωμόπολη του Αγίου Προδρόμου της Χαλκιδικής. Άλλωστε ο ευλογημένος αυτός Τόπος το όνομά του προσπορίστηκε απ’ αυτό το Εξωκκλήσι, χτισμένο μεν το 1852, υποδειγματικά δε αναπαλαιωμένο προσφάτως από τον πολυτάλαντο και δραστήριο Εφημέριό του Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα, τον Γενικό μας Αρχιερατικό Επίτροπο και πολύτιμο συνεργάτη του Επισκόπου μας. Τούτο τα ξαναγέννημα και το αναπαλαίωμα το καθιστά πιότερο επιβλητικό και σεμνομεγαλόπρεπα παραδοσιακό, μιας και δεν φανερώθηκε μόνο η ομορφιά της Εκκλησίας αυτής, αλλά αναδείχθηκε δραστικά και ο περιβάλλων αυτή χώρος, έτσι που να αναπαύεται ο λογισμός των ντόπιων και των φιλοξενουμένων στην κωμόπολη και να χαίρεται συνάμα προσερχόμενος ως προσκυνητής ο κάθε πιστός Χριστιανός, για να καταθέτη το ‘’βάρος’’ της ψυχής ή το ‘’δώρο’’ της ευχαριστίας του!
Την παραμονή της Εορτής, Δευτέρα 28η Αυγούστου τ.έ. στις 7 το απόγευμα, πάνω σε μια υπέροχη εξέδρα εκτός του Ιερού Παρεκκλησίου, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Αποτομής της Κεφαλής του Προδρόμου, μιας και το Εξωκκλήσι είναι μικρό σε διαστάσεις και το φετινό καλοκαίρι με τις υψηλές του θερμοκρασίες δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθή ο εσωτερικός περιορισμένος χώρος της Εκκλησίας για τη λατρεία του Τριαδικού Θεού και τιμή του Βαπτιστού του Κυρίου μας.
Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν ευάριθμος χορεία Κληρικών, τόσο από την Ιερά μας Μητρόπολη, όσο και από τις όμορες Μητροπόλεις και το Άγιον Όρος που σέβονται και τιμούν τον Σεβασμιώτερο των Προφητών. Το Ιερό Αναλόγιο ετίμησε, πέραν του οικείου Πρωτοψάλτου κ. Χρήστου Τσαγκόπουλου και ο ρέκτης της Βυζαντινής Μουσικής και Διδάσκαλός της, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Ζαχαρίου, με τους μαθητές και συνεργάτες του, αφού διδάσκει την πατρώα μουσική στην Ιερά μας Μητρόπολη, κατόπιν ευλογίας και προσκλήσεως του Επισκόπου μας, τον οποίο τιμά με την πολύτιμο φιλία και εκτίμησή του.
Πλήθος Λαού τίμησε Εκείνον που με την παρουσία, τη ζωή του και κυρίως το αίμα του μαρτύρησε και ομολόγησε τον Κύριό μας ως τέλειο Θεό και τέλειο Άνθρωπο, τον Σαρκωμένο Υιό και Λόγο του Θεού, ακόμα και μέσα από τη γαστέρα της μητέρας του Ελισάβετ, σκιρτώντας από αγαλλίαση για το γεγονός πως για πρώτη φορά συναντιόνταν Ιωάννης ο Βαπτιστής και Ιησούς ο Κύριος και Θεός μας κατά την επίσκεψη της Μαριάμ στο σπίτι Ζαχαρίου του Προφήτου στην Ορεινή Ιουδαία…
Επικεφαλής του Λαού ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Γιώργος, η Αντιπεριφερειάρχης κα Αικατερίνη Ζωγράφου, οι Αντιδημαρχοι κ.κ. Χρήστος Κομπόγιαννος και Χρήστος Βορδός, ο Τοπικός Πρόεδρος κ. Στέλιος Γεωργακούδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κες Ιφιγένεια Κυριάκου και Μαρία Γκογκούση και κ. κ. Δημήτριος Ζαγγίλας και Χρήστος Φυλαχτός, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ελλάδος κ. Γρηγόριος Τάσιος, η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠΟ κα Μαρία Αβέρη κ.ά.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε τον Πρόδρομο ως ‘’μεθόριο’’, δηλαδή, σύνορο Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, Απόστολο, Προφήτη, Μάρτυρα, Βαπτιστή του Κυρίου και κυρίως ‘’το στόμα του Θεού’’ που ως ‘’άγγελός Του’’ ομολόγησε και μαρτύρησε την Αλήθεια για το Πρόσωπο που η Μαρία κατ’ άνθρωπον εγέννησε και έφερε στον κόσμο, δανείζοντάς Τον Σάρκα και Οστά, εκ των τιμών μαζών Της! Άλλωστε, συνέχισε ο ομιλητής, η Εκκλησία μας σε κάθε Είσοδο του Αγίου Ευαγγελίου προτάσσει λαμπάδα αναμμένη, συμβολίζουσα τον Ιωάννη τον Βαπτιστή που φωτίζει και καθιστά φανερό τον ‘’δρόμο’’ του Κυρίου στα ανθρώπινα. Λαμπάδα που οι Ιερόπαιδες, τα παπαδάκια τα λεγόμενα, φέρουν στις Ακολουθίες της Ορθοδόξου Λατρείας, προσκαλώντας έτσι τον Λαό του Θεού να φτάση στο ‘’ύψος’’ των παιδιών που ζήτησε Εκείνος.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος, παρουσιάζοντας πληθώρα χωρίων και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, έπλεξε τη θεολογική εικόνα του Προδρόμου, όπως το θεόπνευστο κείμενο της Καινής Διαθήκης έχει χτίσει μοναδικά περί Αυτού του προσώπου. Ιδίως επέμεινε στα λόγια και στις πηγές του κατά Λουκάν Ευαγγελίου που εναργέστερα ομιλεί περί του Βαπτιστού και κυρίως διαφυλάσσει στους αιώνες την περίφημη επίσκεψη της Θεοτόκου μετά τον Ευαγγελισμό Της στην ξαδέλφη Της Ελισάβετ, η οποία βρισκόταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της, για να φέρη στον κόσμο τον μαρτυρήσαντα τον Κύριό μας Ιωάννη. Ζήτησε δε να μη λησμονούμε πως αυτή η στάση του Προδρόμου για τη Μαρτυρία του Θεού και την παρουσία Του στον κόσμο εκκίνησε από τη μήτρα της μητέρας Του και κατέληξε με την προσφορά της Τιμίας Κεφαλής Του ως ύψιστο δώρο και ανεξίτηλο μελάνι υπογραφής των υποδεδειγμένων σ’ Αυτόν αληθειών από τον Ουρανό για τον Κύριό μας. Θέλησε έτσι να διατρανώση την αλήθεια ότι πιστεύω στον Θεό σημαίνει αταλάντευτη ομολογία Του και Ζωή ανάλογη με τα θελήματά Του!
……
Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής εψάλη από τις 7 το πρωί ο Όρθρος και επακολούθησε η Θεία Λειτουργία προς Δόξαν Θεού, την οποία τέλεσαν οι Παν. Αρχιμ. π. Νήφων Καζάνας και π. Κυπριανός Στραζέρου. Το εγκώμιο του Βαπτιστού και αψαμένου την ακήρατο Κορυφή του Κυρίου μας έπλεξε ο π. Νήφων, ενώ τις ευχαριστίες στον Λαό του Θεού για την προσευχητική παρουσία και δέησή του εξέφρασε ο Εφημέριος της Ενορίας π. Δωρόθεος.
Τέλος, προσεφέρθη σε όλο το Εκκλησίασμα το σύνηθες νηστίσιμο παραδοσιακό κουρμπάνι, προς τιμήν του Ιωάννου του Βαπτιστού και του συνδέσμου της αγάπης όλων όσοι προσέρχονται γονυπετείς στη Χάρη Του!