Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ι. Μ. Χαλκίδος

Τη μεγάλη δεσποτική εορτή του καλοκαιριού, Μεταμόρφωση του Σωτήρος, πανηγύρισε και εφέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

Το απόγευμα της 5ης Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην πανηγυρίζουσα και θαυμαστώς διασωθείσα από την πυρκαϊά του 2021, Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ, ο οποίος, κτίζοντάς την το 1520μ.Χ., αφιέρωσε το καθολικό της στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Ο Σεβασμιώτατος, εκεί, υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Απόστολο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο-Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος χοροστάτησε στον μεγάλο πανηγυρικό Εσπερινό.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Απόστολο, ο οποίος παρεπιδημεί στην Ιερά μας Μητρόπολη, φιλοξενούμενος από την οικογένεια των ομογενών κ.κ. Ισιδώρου και Μαρίας Γαρυφαλλάκη, μεγάλων ευεργετών της τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και της Ι. Μονής.

Καλωσόρισε επίσης τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, ο οποίος, κατόπιν κήρυξε τον θείο λόγο, αναφέροντας ότι η συνανάβαση των μαθητών Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννου, με τον Χριστό στο όρος Θαβώρ, είναι έκφραση εθελούσιας αυτοπροσφοράς και αγάπης προς τον Χριστό, προϋποθέσεις που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος, για να κατακτήσει, με τη χάρη του Θεού, το ύψωμα του αγιασμού και της θέας του Θεού.

Μπορείτε να παρακολουθήσε ολόκληρη την ιερά ακολουθία και το κήρυγμα του Θεοφιλεστάτου στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=QuRweWVGqpU&t=5126s

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Κυριακή 6 Αυγούστου 2023, στην Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, ο οποίος εκήρυξε και τον θείο λόγο, αναφέροντας πώς η Μεταμόρφωση του Σωτήρος συγκινεί τους Αγίους τις Εκκλησίας όχι μόνο να τιμούν τη δόξα του Θεού αλλά και να αγωνίζονται διά βίου να γίνουν οι ίδιοι αλλά και όλη η κτίση κοινωνοί αυτής της δόξας και της λαμπρότητας.

Μετά την συμμετοχή σύσσωμου του πολυπληθούς εκκλησιάσματος στην Θεία Κοινωνία και λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε εόρτια στους προσκυνητές και τους κατ’ όνομα εορτάζοντες και ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, για την άρτια και αρχοντική ετοιμασία της πανηγύρεως.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Όρθρο, την Θεία Λειτουργία και το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=zE_DS2M9Yss&t=13732s

Την ίδια ημέρα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ενοριακό Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ωρεών, έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών, της οποίας ο Θεοφιλέστατος φέρει τον τίτλο, ως βοηθός Επίσκοπος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Φωτογραφίες: Χρήστος Βασιλείου

Διαβάστε ακόμα