Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ι. Μ. Ρεθύμνης

Κατά την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε η Δεσποτική Εορτή της Θείας του Κυρίου Μεταμορφώσεως στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, το απόγευμα της παραμονής της Εορτής, Σαββάτου, 5ης Αυγούστου 2023, μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κουμπέ Ρεθύμνης, όπου χοροστάτησε κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, συμπαραστατούμενος υπό των Καθηγουμένων της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Ρουστίκων, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Ιωάννου Κουφουδάκη, και της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας Ρεθύμνης, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Βασιλείου Παπαδάκη, και πολλών κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Τον Θείο λόγο, κατόπιν προτροπής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Προδρόμου, κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαδάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας Ρεθύμνης, ο οποίος αναφέρθηκε θεολογικά στα μηνύματα της μεγάλης αυτής Δεσποτικής Εορτής.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χαιρέτισε την Γερόντισσα Μαριάμ και την περί αυτήν Αδελφότητα, καθώς και τους πολυπληθείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής, και ευχήθηκε πάντοτε η ζωή μας μέσα στην Εκκλησία να είναι μετοχή στο Θαβώριο Φως.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής, Κυριακής, 6ης Αυγούστου 2023, στην αυτή εορτάζουσα Ιερά Μονή, χοροστάτησε κατά τον Όρθρο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, Ιεράρχης του Αλεξανδρινού Θρόνου, και στη συνέχεια τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Πρόδρομο.

Στα θεολογικά καθώς και στα σύγχρονα μηνύματα της Εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως αναφέρθηκε με λόγο πατερικό και γλαφυρό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη διαχρονική μαρτυρία της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κουμπέ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος με θερμούς λόγους ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς και όλους, οι οποίοι παρέστησαν λαμπρύνοντας τη μεγάλη αυτή Πανήγυρι της Τοπικής μας Εκκλησίας. Ο Επίσκοπός μας ευχήθηκε η Ιερά Μονή του Κουμπέ να παραμένει πάντοτε «Θαβώριον όρος» για όλους τους ανθρώπους που συντρέχουν για την εν Χριστώ μεταμόρφωσή τους. Στην Ιερά Πανήγυρι, κατά το εορταστικό διήμερο, παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Ρεθύμνου και Διοικητής του 548 Α/Μ Τάγματος Πεζικού, Αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Καλυβιώτης, ο Διοικητής του 547 Α/Μ Τάγματος Πεζικού, Αντισυνταγματάρχης Διονύσιος Αναστασόπουλος, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Ρεθύμνου, Ταγματάρχης Γεώργιος Σφηναρόλης, και πλήθος προσκυνητών από το Ρέθυμνο και από διάφορα μέρη της Μεγαλονήσου Κρήτης.

Διαβάστε ακόμα