Η εορτή του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή στο Μοναστήρι του στην Τολιάρα της Ν. Μαδαγασκάρης

Ἡσυχίαν φιλοῦντα, προσευχὴν ἀδιάλειπτον, σιωπήν, ἀμεριμνησίαν, νῆψιν καὶ κακοπάθειαν,τιμήσωμεν θεόπνουν Ἰωσήφ, ὡς Ἄθωνος νεόφωτον φανόν, καὶ ἀλείπτην μονοτρόπων πρὸς Φωτοδότου θέαν ἀνακράζοντες· Δόξα, τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα, τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἡμῖν πρέσβυν ἀκοίμητον.

Σήμερα, 16 Αυγούστου,  η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει και τιμά την μνήμη του οσίου πατρός ἡμῶν Ιωσήφ του Ησυχαστή του ασκήσαντος στο Αγιώνυμο Όρος, στο Περιβόλι της μάνας Παναγίας, που εχθές μας αξίωσε και εορτάσαμε την σεβασμία Κοίμηση και την εις ουρανούς Μετάστασή της. Η μάνα Παναγιά είναι η προστάτιδα και μάνα όλων των ανθρώπων, όλων των χριστιανών πολύ δε περισσότερο των μοναχών.

Ένα δικό της παιδί είναι και ο όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Από την στιγμή της γεννήσεώς του η μητέρα του γνώριζε, μέσω ενός οράματος που είχε δει, ότι ο όσιος είχε έλθει σε αυτήν τη ζωή για μία συγκεκριμένη αποστολή. Η ασκητική βιωτή τού οσίου στηριζόταν στην προσευχή και αυτή τον στήριζε και τον παρηγορούσε.  Ο τρόπος ζωής τού οσίου είναι υπόδειγμα όχι μόνο για τους μοναχούς αλλά αποτελεί παράδειγμα και για τους ιεραποστόλους. Οι ιεραπόστολοι μέσα στο διάβα του δύσκολου αγώνα για τη διάδοση του μηνύματος του Αναστημένου Χριστού και της Βασιλείας Του είτε είχαν συμπαραστάτες μοναχούς είτε μοναχοί ορίζονταν και είχαν την κύρια ευθύνη της ιεραποστολικής δράσεως. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της εγκαταστάσεως και ιδρύσεως της Ιεράς Μονής του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή στη μακρινή Μαδαγασκάρη. Την ίδρυσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ.κ. Πρόδρομος, άνθρωπος που προήλθε μέσα από τα σπλάχνα του μοναχισμού, καθώς μεγάλωσε και ανδρώθηκε και ο ίδιος σε ένα ιστορικό μοναστήρι. Γνώρισε και βίωσε την ταυτόσημη προοπτική  του μοναχισμού με την ιεραποστολή που είναι εσχατολογική. Αυτήν  την πορεία διανύει και ευλογεί και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας, κ.κ. Θεόδωρος Β΄, όταν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τολιάρα τέλεσε τα θυρανοίξια της Ιεράς Μονής.  Η ίδρυση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τον σύνδεσμο του ησυχαστικού πνεύματος με την Ιεραποστολή. Στην προσευχή που εξασκείται ο μοναχός, στην ίδια καταφεύγει  και ο ιεραπόστολος για να αντλεί δύναμη και παρηγοριά. Την ξενιτεία, που έχει εφαρμόσει στη ζωή του ο μοναχός, την ίδια ακριβώς εφαρμόζει και ο ιεραπόστολος εγκαταλείποντας και αυτός εκούσια τουςγονείς, τους συγγενείς, τους φίλους ακόμα και τον τόπο του. Τέλος ο μοναχός δείχνει αυταπάρνηση και αυτοθυσία την ίδια την οποία δείχνει σε απόλυτο βαθμό και ο ιεραπόστολος, γιατί στα μέρη στα οποία τον αποστέλλει η Εκκλησία, καθώς δεν πάει αυτόκλητος, είναι μέρη, τις περισσότερες φορές, δύσκολα και απαράκλητα.

Σήμερα, λοιπόν, χαρά μεγάλη διακατέχει την Εκκλησία για την τιμή του νέου οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, μιας και η Εκκλησία μας είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής αγίων. Χαρά μεγάλη διακατέχει και τις καρδιές των αδελφών μας χριστιανών της τοπικής Εκκλησίας της επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης μιας και εορτάζει το μοναστήρι τους, το μοναστήρι του οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, καθώς το έχουν αγκαλιάσει με τόση θέρμη που μας εκπλήσσει. Ο επίσκοπος κ. Πρόδρομος τέλεσε το μέγα μυστήριο της θείας Ευχαριστίας με την πάνδημη συμμετοχή του λαού του Θεού, επιβεβαιώνοντας την εν σώματι παρουσία  της Εκκλησίας. Σέμνυμα, κόσμημα και καύχημα για την επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης αποτελεί το απότμημα των ιερών λειψάνων το οσίου. Η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία απονέμει την πρέπουσα τιμή και προσκύνηση στα ιερά λείψανα των αγίων μας. Η ευλάβεια των πιστών μελών της Εκκλησίας προς τα ιερά λείψανα δεν είναι τυχαία καθώς σε αυτά επιβεβαιώνεται η νίκη κατά της φθοράς και ο θρίαμβος της Αναστάσεως. Έτσι μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και της συμμετοχής των χριστιανών μας στο ποτήριο της ζωής, μετέχοντας του Σώματος και του Αίματός Του, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της ιεράς Εικόνας και των ιερών λειψάνων του οσίου. Στο τέλος ο θεοφιλέστατος κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο αναφερόμενος αφενός στη σημασία που έχει ο μοναχισμός ως υπόδειγμα για την άσκηση της ιεραποστολής, αφετέρου στη ζωή του οσίου και στην αγωνιστικότητα που οφείλει να γίνει παράδειγμα για όλους. Η πανήγυρη έκλεισε με παράθεση πλούσιας τράπεζας με εδέσματα από την αγάπη των αδελφών της μονής προς όλους τους προσκυνητές που προσήλθαν με πείνα και δίψαπνευματική για να λάβουν χαρά και χάρη από τον όσιο και να συνεχίσουν τον δικό τους αγώνα της ζωής. 

Μ. Πρωτοπρ. του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Δρ. Ιεραποστολικής π. Αντώνιος Μπαφαλούκος

Διαβάστε ακόμα