Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Αλεξανδρούπολη για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου μας, το “Πάσχα του καλοκαιριού”, εορτάσθηκε με θρησκευτική κατάνυξη, αλλά και με μεγαλοπρέπεια σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας. Φέτος, ο κεντρικός πανηγυρικός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου δεν επικεντρώθηκε στην Κοσμοσώτειρα στις Φέρες (καθώς ο ναός είναι κλειστός λόγω εργασιών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία), αλλά στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου.

Το πρωί της Τρίτης 15 Αυγούστου ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο της εορτής και τέλεσε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία μετέβη στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιώντας ιδιωτική επίσκεψη στην περιοχή της Θράκης, απ’ όπου κατάγεται.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος προσεφώνησε και καλωσόρισε στην Αλεξανδρούπολη την εξοχωτάτη Κυρία Πρόεδρο σε μιά τόσο σημαντική ημέρα για τους Ορθοδόξους χριστιανούς και με αφορμή την επίσκεψή της της προσέφερε ως δώρο μία εικόνα της Αγίας Αικατερίνης και το μετάλλιο των εορτασμών του Ιωβηλαίου έτους των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Την κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Υφυπουργός κ. Κελέτσης, ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος, ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Ζαμπούκης, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού κ. Κωνσταντάκος, οι βουλευτές κ.κ. Δερμεντζόπουλος και Δημοσχάκης, ο Διοικητής της 12ης Μεραρχίας, υποστράτηγος Χρήστος Μπακιρτζής, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Αστυνομίας κ. Συριτούδης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

«Γιορτάζουμε με κατάνυξη την Κοίμηση της Θεοτόκου. Και με περισυλλογή, γιατί το φετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε, δυστυχώς, από καταστρεπτικές πυρκαγιές και τραγικές απώλειες. Καθώς και από ένα ακόμη περιστατικό αθλητικής βίας, που οδήγησε στο θάνατο ενός νέου ανθρώπου, σύμπτωμα οδυνηρών παθογενειών που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό μας και με το μέλλον που θέλουμε για τα παιδιά μας. Ο λαός μας, όμως , πάντοτε αντλούσε παρηγοριά και δύναμη από την προστατευτική παρουσία της Παναγίας. Γι’ αυτό και την τιμάμε, κάθε χρόνο, ως Μητέρα της Ζωής. Από τον ακριτικό Έβρο, εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά!», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης μας παρέθεσε στην κ. Πρόεδρο σύντομο κέρασμα στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως και έπειτα η κ. Πρόεδρος επισκέφθηκε το νέο Ιωακείμειο Γηροκομείο της Μητροπόλεώς μας. Εκεί την υποδέχθηκαν τα μέλη των Δ.Σ. των δύο ιδρυμάτων, το προσωπικό και οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι του Γηροκομείου οι οποίοι με θέρμη και χαρά καλωσόρισαν την κ. Σακελλαροπούλου. Η κ. Πρόεδρος συνομίλησε μαζί τους για αρκετή ώρα και ενδιαφέρθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης και την καθημερινότητα των γερόντων στο γηροκομείο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις παρεχόμενες υψηλές υπηρεσίες.

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε χαρά και τιμή για την παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου, γιατί, όπως είπε, τη σημερινή ημέρα, που συνήθως διαλέγουν για επίσκεψη κάποιο μεγάλο προσκύνημα, η ίδια επέλεξε να έρθει στην Αλεξανδρούπολη και στο Γηροκομείο. Της πρόσφερε ένα στεφάνι λέγοντας πως ένα στεφάνι αξίζει σε κάθε ηλικιωμένο και είναι το «στεφάνι της ζωής».

Ακολούθως η Πρόεδρος κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας του Έβρου, όπου την υποδέχθηκε η μοναστική αδελφότητα με την Ηγουμένη Μακρίνα. Η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής, επισκέφθηκε τον νέο περικαλλή ναό των Τριών Ιεραρχών και έμεινε εντυπωσιασμένη από το έργο που επιτελείται στην Μονή. 

Το μεσημέρι η κ. Πρόεδρος και οι γυναίκες της συνοδείας της (σύμφωνα με το τυπικό της Μονής) φιλοξενήθηκαν στην κεντρική τράπεζα της Μονής και γευμάτισαν μαζί με τις μοναχές, ενώ ο Σεβασμιώτατος μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΣ και τους άνδρες της συνοδείας της Προέδρου γευμάτισαν σε παρακείμενη αίθουσα.

Η Πρόεδρος κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο, την Ηγουμένη Μακρίνα και την αδελφότητα της Μονής για την φιλοξενία και το γεύμα και εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί στο μέλλον ξανά την περιοχή μας.

«Επισκέπτομαι τη Μονή της Παναγίας του Έβρου στη Μάκρη, όπου 50 μοναχές, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση της γερόντισσας Μακρίνας, δημιουργούν χειροτεχνήματα άξια θαυμασμού, διατηρούν τη μοναδική παράδοση και λειτουργούν ως κέντρο πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή. Είχα τη χαρά να γευματίσω μαζί τους και να μοιραστώ στιγμές πνευματικότητας και συγκίνησης ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Να είναι πάντα υγιείς και δημιουργικές και να συνεχίσουν να εμπνέουν», έγραψε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο βιβλίο επισκεπτών.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα