Χαιρετισμός του Μητροπολίτου Αιτωλίας στο Συνέδριο για την Καρδιαγγειακή Υγεία

«Είναι αλήθεια, ότι ως οι απλοί πολίτες δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τα μυστήρια της επιστήμης σας, που εξελίσσεται ραγδαία, αφήνοντας έκπληκτη την ανθρωπότητα. Μάς είναι τελείως άγνωστος και ξένος ο κόσμος των ιστών και των οργάνων, όπως και οι επαναστατικές πρόοδοι των επεμβατικών θεραπευτικών μεθόδων, αλλά και οι καινοτόμες προοπτικές που διαφαίνονται στον επιστημονικό ορίζοντα. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η υγεία είναι θείο δώρο, και εσείς περιφρουρώντας την και διατηρώντας την, επιτελείτε ύψιστο λειτούργημα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά τον χαιρετισμό του στις εργασίες του 1ου Συνέδριο με θέμα: «Καρδιαγγειακή Υγεία – Εγχώρια Παραγωγή & Περιβάλλον».

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο Αγρίνιο, στην αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου από 29 Σεπτεμβρίου έως και 1 Οκτωβρίου και συμμετέχουν ως ομιλητές ή πρόεδροι διακεκριμένοι επιστήμονες που έλκουν την καταγωγή τους από την Αιτωλοακαρνανία, πλαισιούμενοι από διακεκριμένα στελέχη της ευρύτερης Ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας.

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε κοντά σας στην τελετή έναρξης του παρόντος Συνεδρίου, για να σας απευθύνω δυο λόγια καρδιάς, όπως αρμόζει άλλωστε, αφού περί καρδιαγγειακής υγείας οι εισηγήσεις, οι αναφορές και οι ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν. Πρώτιστα, βέβαια, οφείλω να ευχαριστήσω για την ευγενή πρόσκληση τον καταξιωμένο καθηγητή της Καρδιολογίας κ. Τσιούφη. «Από τη γη της Αιτωλοακαρνανίας στην κορυφή της Ευρώπης» είχε γραφεί κάποτε στον τύπο για εκείνον. Σήμερα, με σωρεία επιστημονικών τίτλων και τιμητικών διακρίσεων, επανέρχεται στα πάτρια εδάφη, έχοντας αναλάβει την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου στην πόλη μας. Όντως, σκιρτά και σεμνύνεται η καρδιά όλων μας, καθώς τον υποδεχόμαστε στους φιλόξενους χώρους του Παπαστρατείου Μεγάρου, επικεφαλής πλειάδας επιστημόνων. Είναι παιδιά της τιμημένης Αιτωλοακαρνανίας, που διακονούν την Ιατρική επιστήμη, και πλαισιώνονται από διακεκριμένα στελέχη της ευρύτερης Ακαδημαϊκής κοινότητας. Συγχαίρουμε όλους, και σας ευχαριστούμε. Φέρνετε κοντά μας τα πιο πρόσφατα πορίσματα της Ιατρικής, αλλά και αποδεικνύετε με την παρουσία σας την επαινετή μέριμνα της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Πανελλήνιας Εταιρείας Διατροφής για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή μας στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.

Επωφελούμαστε όλοι μας της καλής ευκαιρίας που προσφέρει στον τόπο μας ετούτο το Συνέδριο. Εντυπωσιάζει με την ευρύτητά της η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία του. Διερευνά κατευθύνσεις και τρόπους περιφρούρησης και βελτίωσης της υγείας, με στόχο την μακροζωία και ευζωία, μέσα από την ελαχιστοποίηση δυσμενών περιβαλλοντικών παραγόντων. Άπτεται ακόμη και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των υδατογενών λοιμώξεων, που δυστυχώς ήλθαν πρόσφατα στην επικαιρότητα και στην πατρίδα μας.

Είναι αλήθεια, ότι ως οι απλοί πολίτες δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τα μυστήρια της επιστήμης σας, που εξελίσσεται ραγδαία, αφήνοντας έκπληκτη την ανθρωπότητα. Μάς είναι τελείως άγνωστος και ξένος ο κόσμος των ιστών και των οργάνων, όπως και οι επαναστατικές πρόοδοι των επεμβατικών θεραπευτικών μεθόδων, αλλά και οι καινοτόμες προοπτικές που διαφαίνονται στον επιστημονικό ορίζοντα. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η υγεία είναι θείο δώρο, και εσείς περιφρουρώντας την και διατηρώντας την, επιτελείτε ύψιστο λειτούργημα.

Πιστεύουμε ότι τίποτε δεν υπάρχει πιο πολύτιμο, πιο βαθύ και μεγάλο από την καρδιά. Είναι ο ηγεμόνας της ύπαρξής μας, όπως επισημαίνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, μη εννοώντας βέβαια τον καρδιακό μυ, αλλά τον ενδότατο χώρο του πνεύματος, που κλείνεται στα ανεξερεύνητα προσωπικά μας βάθη. Και αν η καρδιά του σώματος, ως κέντρο των ζωτικών λειτουργιών, συγκεντρώνει την προσοχή, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την επιμελημένη φροντίδα των ιατρών, η νοητή καρδιά ως έδρα των κινήσεων της ψυχής, αποτελεί την κύρια μέριμνα της Εκκλησίας μας. Μπορεί η πρώτη, ως όργανο που ζωοποιεί το σώμα, να κινητοποιεί παγκοσμίως πλειάδα ειδικών επιστημόνων σε ερευνητικές εργασίες. Και η άλλη όμως, ως κέντρο του πνεύματος, αποτελεί το ψυχωφελές εντρύφημα όχι μόνο των νηπτικών Πατέρων αλλά και αναρίθμητων ψυχών, που τολμούν να ενσκήψουν και να εξερευνήσουν το βάθος της. Είναι γεμάτη μυστήριο και σιωπή τούτη η καρδιά. Δεν καταγράφεται η λειτουργία της στα monitors των καρδιογράφων, δεν προσεγγίζεται με στηθοσκόπια και υπερήχους, ωστόσο όμως, εκεί συντελούνται κατά την Ορθόδοξη Θεολογία, μεγάλα και θαυμαστά. Εκεί διεξάγεται ο αγώνας της ψυχής, εκεί λαμβάνονται οι άγιες αποφάσεις. Εκεί συγκεντρώνεται το προσευχόμενο πνεύμα του ανθρώπου, εκεί αποκαλύπτεται το άπειρο του Θεού. Εκεί βιώνεται η αίσθηση της παρουσίας Του, εκεί τελείται η μυστική λατρεία Του. Σκύψε μέσα στην καρδιά σου και θα δεις τον ουρανό, προτρέπει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, αφού στην καθαρή καρδιά αναπαύεται ο Θεός. Γι’ αυτό και η Εκκλησία πρώτιστα επιμελείται την καθαρότητα της καρδιάς και την απαλλαγή της από τα πάθη, διδάσκει την καρδιακή προσευχή, συντηρεί δε την διαρκή αναζήτηση και δίψα του Θεού, προτείνοντας την άμεση ανταπόκρισή μας στην προτροπή Του: «Υιέ, δος μοι σην καρδίαν».

Ως πνευματικός Πατέρας, επωφελήθηκα και εγώ της αποψινής ευκαιρίας, για να φωτίσω, έστω αμυδρά, τον πνευματικό χώρο της καρδιάς, κάτι που εν πολλοίς αγνοείται, μιας και δεν γίνεται αντιληπτός από τους αισθητήρες της τεχνολογίας, αλλά που προσελκύει το ανύστακτο ενδιαφέρον και τη μέριμνα της Εκκλησίας μας.

Ιδού λοιπόν, ότι η επιμέλεια και φροντίδα της καρδιάς συνιστά κοινό στόχο, στον οποίο κατατείνουν και συναντώνται η ποιμαντική της Εκκλησίας αφ’ ενός και η επιστήμη της Καρδιολογίας αφ’ ετέρου, εξορμώμενες η κάθε μια από τη δική της έπαλξη, ακολουθώντας η κάθε μια τη δική της πορεία.

Από την πλευρά της η Εκκλησία τιμά και επευλογεί κάθε προσπάθεια που προάγει την υγεία και αποβλέπει στην περιφρούρησή της. Γι’ αυτό και συγχαίρει και επαινεί ιδιαίτερα τους διοργανωτές αυτού του Συνεδρίου, αλλά και όλους που συμμετέχετε στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση. Μέσα από την καρδιά μου σας εύχομαι να έχετε υγεία, και να προσφέρετε με ζήλο, γνώση και αγάπη τις πολύτιμες υπηρεσίες σας στους ασθενείς σας, στα πρόσωπα ενός εκάστου των οποίων αντικατοπτρίζεται ο ίδιος ο Χριστός.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας. Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας αγιάζει!».

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα