Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι. Μητρόπολη Ιλίου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας στις 13/9 Παραμονή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού χοροστάτησε κατά τον εσπερινό στο Ι. Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Άνω Λιόσια, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη, τον Αρχιερατικό Φυλής και Αχαρνών Αρχιμ. Τίτο Χρήστου, τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Αγαθάγγελο Κόκλα, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο μετά τα απόστιχα, τον Αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρόλουπο, τους εφημέριους του Ι. Ναού και ομόρων Ι. Ναών και τους διακόνους του π. Νικόδημο Μαλαματένιο και π. Μιχαήλ Γιαννακέλο.

Στην ακολουθία παρέστησαν ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κώτσηρας, οι βουλευτές κ. Αθανάσιος Μπούρας και Ευάγγελος Λιάκος και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας στις 14/9 εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού λειτούργησε στο Ι. Ν. της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αχαρνών, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό της Ιερός Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη, τους εφημέριους του Ι. Ν. και τους διακόνους του π. Κωνσταντίνου Μανώλη και π. Νικόδημο Μαλαματένιο.

Μετά την ανάγνωση του ευαγγελίου ο Σεβ. ομίλησε επικαίρως ερμηνεύοντας τον στίχο από το δοξαστικό των εσπερίων: «αίματι Θεού ο Υιός του όφεως αποπλύνεται και κατάρα λέλυται· ξύλω γαρ έδει το ξύλον ιάσασθαι», αναφερόμενος στην αποτυχία του ανθρώπου στον Παράδεισο να πετύχει την αθανασία εξ αιτίας της λήψης του καρπού του δένδρου της γνώσεως του καλού και του κακού (ξύλον στο στίχο). Ο σταυρός του Χριστού (το έτερον ξύλο του στίχου) είναι τώρα με την σάρκωση του Θεού Λόγου και την σταυρική Του θυσία, το σύμβολο της λύτρωσης μας και η οδός προς την σωτηρία και την αποκατάσταση μας ως παιδιών του Θεού και η επαναεισαγωγή μας στη Βασιλεία Του.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας, μετά την ακολουθία της τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Σεβ. μοίρασε στους πιστούς τα καθιερωμένα ευλογημένα τεμάχια του βασιλικού.

Διαβάστε ακόμα