Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Τρίπολη

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε και φέτος, το Ιερό Παρεκκλήσιο του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Τρίπολης, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταύρου.

Χθες, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023, παραμονή της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβροσίου Καμπούρογλου, συμπαραστατούμενου από Ιερείς της Μητροπόλεως.

Προ της απολύσεως ο π. Αμβρόσιος κήρυξε τον θείο λόγο κάνοντας αναφορά στην σημειολογία της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Σήμερα, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου, ως εκπροσώπου του Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιάκωβος Κωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε ότι ο Σταυρός του Χριστού είναι το σύμβολο ολόκληρης της χριστιανικής πίστης. “Ο χριστιανός αγαπά τον Σταυρό, τον έχει στο στήθος του, τον έχει στην καρδιά του, τον έχει στο νου του. Και όσο και αν τον βλέπει, τόσο περισσότερο τον καμαρώνει και τόσο περισσότερο δεν τον χορταίνει. Γιατί ο Σταυρός του Χριστού είναι Φως και Ζωή. Είναι η ευωδία του κόσμου.”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Προ της απολύσεως, ενώπιον του πολυπληθούς εκκλησιάσματος πραγματοποιήθηκε η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Τέλος, ο Επίσκοπος κ. Θεόκλητος, αφού μετέφερε τις ευχές κι ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, ευχήθηκε έτη πολλά, ευλογημένα και ο Τίμιος Σταυρός να χαρίζει υγεία και καθετί το ποθητό σε όλο τον κόσμο.

Πλήθος πιστών συνέρρεε στο ως άνω Ιερό Παρεκκλήσιο για να προσκυνήσει και να λάβει την ευλογία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Διαβάστε ακόμα