Η Θεσσαλιώτις Εκκλησία εόρτασε την σύναξη των οκτώ τοπικών της Αγίων

Η Θεσσαλιώτις Εκκλησία εόρτασε την σύναξη των οκτώ τοπικών της Αγίων: Σεραφείμ, αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, Αρσενίου του εκ Καλογριανών, Παρθενίου, επισκόπου Ραδοβισδίου, Νικολάου, του εν Βουναίνη, Δαμιανού του εκ Μυριχόβου, Κωνσταντίνου του εκ Καππούας, Διονυσίου του εκ Σκλαταίνης και Ακακίου του εκ Γολίτσης.

Ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές Συνάξεις προς τιμήν των τοπικών μας Αγίων, που έλαβαν χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος υποδέχθηκε τα ιερά λείψανα των Αγίων μας στην κεντρική είσοδο του προαυλίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και εν συνεχεία, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού.

Την Κυριακή μετά την Ύψωση του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού 17 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι ο Σταυρός είναι το σύμβολο, που αντέστρεψε τους όρους της αρχέγονης καταστάσεως, της πτώσεως και της απομακρύνσεως του ανθρώπου από τον Θεό.

Με την σταυρική θυσία του Χριστού, ελευθερώθηκε ο άνθρωπος από την φθορά και από την αμαρτία και έγινε ξανά συνόμιλος και συνυπάρχων με τον Θεό. Γι’ αυτό εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι η ζωή μας είναι σταυρική και αυτή την οντολογική κατάσταση του Σταυρού, καλούμαστε να την βιώνουμε καθημερινά.

Αυτό μας διδάσκει και η ευαγγελική περικοπή από το κατά Μάρκον ιερό Ευαγγέλιο, όπου ο Κύριος μας θέτει το εξής δίλημμα: “Ὅς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ ̓ἂνἀπολέσῃτὴνἑαυτοῦψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τὶ οῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν“.

Ο φίλαυτος άνθρωποςαγαπά υπέρμετρα τον εαυτό του, γι’ αυτό δεν μπορεί να αγαπήσει τον Θεό και τους ανθρώπους και ζει σύμφωνα με τις επιθυμίες του και τις σκέψεις του, γιατί είναι εγωκεντρικός. Αυτή η στάση του, τον απομακρύνει από την χάρη του Θεού και είναι εύκολο να εκπέσει στην επιρροή του διαβόλου και να χάσει την ψυχή του. Αντίθετα, ο άνθρωπος που δεν υποκινείται από φιληδονία και φιλαυτία, αλλά από φιλοθεΐα και ωφέλεια της ψυχής του, μπορεί να χάσει την ζωή του, αλλά κερδίζοντας τον Χριστό και την Ουράνια Βασιλεία Του.

Ο Απόστολος Παύλος μας διδάσκει: “Ἐμοὶ τὸ ζῆν Χριστὸς καὶ τὸ ἀποθανεῖν κέρδος“, αναφερόμενος στον θάνατο του παλαιού ανθρώπου, που γίνεται με την τριπλή κατάδυσή μας στην κολυμβήθρα κατά το μυστήριο του Βαπτίσματος και την Ανάσταση της πεπτωκυίας φύσεώς μας. Όταν αυτό το κατορθώσουμε, δεν μας απασχολούν τα πράγματα του κόσμου, γιατί ζούμε εσχατολογικά στη Βασιλεία του Θεού, μετέχοντας στη Δόξα Του, όπως οι Άγιοι της πίστεώς μας. Αυτό όμως απαιτεί αγώνα, γιατί πρέπει να σταυρώσουμε τα πάθη μας και τις εγωκεντρικές επιθυμίες μας και να βιώσουμε την αλληλοπεριχώρηση, που ο Σταυρός συμβολίζει με το κάθετο και με το οριζόντιο ξύλο του, ενώνοντας τον Θεό με τον κόσμο και τους ανθρώπους μεταξύ τους.

Αυτήν την ευλογημένη κατάσταση βίωσαν οι Άγιοι, όπως η Αγία Σοφία και οι τρεις κόρες της,που αν και ήταν μικρά κορίτσια ,μαρτύρησαν για τον Χριστό και η μητέρα τους έγινε αλείπτης τους, δηλαδή τα κατήφθηνε και τα ενθάρρυνε στο μαρτύριο.

Και οι οκτώ τοπικοί μας Άγιοι, απαρνήθηκαν την φιλαυτία και την εγωκεντρικότητα και τα αντάλλαξαν με την φιλοθεΐα και την ωφέλεια της ψυχής και εμείς καλούμαστε να τους μιμηθούμε σε αυτόν τον αγώνα, γιατί στη ζωή μας τα “πάντα καί ἐν πᾶσι Χριστός“.

Προ της απολύσεως, ευλόγησε τους άρτους τους οποίους προσέφεραν ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας προς τιμήν του προστάτου τους Αγίου Νικήτα.

Διαβάστε ακόμα