Λαμπρά εορτάσθηκε η δεύτερη Πανήγυρη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου

H δεύτερη εορτή του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, καθιερωμένη από το 1970, ετελέσθη το Σαββατοκύριακο 23-24  Σεπτεμβρίου 2023.

Η Πανήγυρις αυτή τελείται εις ανάμνησιν των Εγκαινίων του Ιερού Ναού, τα οποία τέλεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος (Σελέντης), την τελευταία Κυριακή του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 1969.

Η πολυπληθής προσέλευση των προσκυνητών και η συμμετοχή τους στην Πανήγυρη ήταν ιδιαιτέρως συγκινητικές, καθώς υπήρξαν και πολλοί που πραγματοποίησαν το καθιερωμένο τάμα τους προς τον Όσιο Ιωάννη, διανύοντας πεζή περισσότερα από 40 χιλιόμετρα.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, το απόγευμα του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου 2023, υποδέχθηκε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο, ο οποίος χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Εσπερινό, πλαισιούμενος από πολλούς Κληρικούς, με επικεφαλής τον Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο Ι. Μητροπόλεως.

Μετά την Ιερά Παράκληση προς τον Όσιο, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τους αγίους Αρχιερείς, τους συνοδούς τους Κληρικούς και κάθε προσκυνητή της χάρης του Οσίου Ιωάννου και παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο κ. Νικηφόρο να διακονήσει το θείο κήρυγμα, κατά το οποίο ο Σεβασμιώτατος Γόρτυνος ομίλησε για τη σημασία του εγκαινιασμού της Αγίας Τραπέζης, πάνω στην οποία τελούνται τα λατρευτικά μυστήρια της Εκκλησίας μας, καθώς επίσης τόνισε και την εναντίωση της Εκκλησίας απέναντι στην καύση των νεκρών, αφού κατά τον τύπο του Χριστού, ο Οποίος ετάφη, θάπτουμε και οι χριστιανοί τους νεκρούς μας· ενώ κειμήλιο της χάριτος του Θεού, μετά τον ενταφιασμό του, είναι και το άφθαρτο λείψανο του Οσίου Ιωάννου, το οποίο στέκεται ως απόδειξη της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ετελέσθη ιερά αγρυπνία, προεξάρχοντος του Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου.

Το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά τη διάρκεια του οποίου κήρυξε τον θείο λόγο, αναλύοντας το ευαγγελικό ανάγνωσμα (Λκ. 5, 1-11), συνδυάζοντας τον ενάρετο βίο του Οσίου Ιωάννου και πώς αντίστοιχα και οι συντοπίτες του Σεβασμιωτάτου αντιμετώπισαν τον ζυγό των Βουλγάρων κατακτητών, με πίστη στον Κύριο και Θεό μας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου, το οποίο ακολούθησαν όλοι οι εκ των περάτων της Πατρίδος μας και ομογενείς του εξωτερικού προσκυνητές, με επικεφαλής τον ιερό Κλήρο τους αιρετούς εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο, στην Α/βάθμια και Β/βάθμια τοπική αυτοδιοίκηση εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και μέλη συλλόγων και φορέων.

Στις Ι. Ακολουθίες έψαλλαν χοροί Ιεροψαλτών του Ι. Προσκυνήματος, υπό την διεύθυνση των κ. Θεοδοσίου Στεργιόπουλου-Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως και κ. Νικολάου Ενωτιάδη-Λαμπαδαρίου.

Το σύνολο των ιερών ακολουθιών και τις δύο ημέρες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97, 7fm).

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Τούσης.

Διαβάστε ακόμα