Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο Περιστερίου

Περιστέρι | Σπύρος Παπαγεωργίου

Mε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί οι εορτασμοί για την Μετάσταση του Αγίου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νέων Σεπολίων.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Άγγελος Ανθόπουλος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημέριους του Ναού

Στο κήρυγμά του ο πατήρ Άγγελος αναφέρθηκε στον στίχο από το απολυτίκιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου “επιταχύνον ῥῦσαι λαὸν ἀναπολόγητον”, επισημαίνοντας ότι αναπολόγητος είναι ο λαός που δεν έχει καμία δικαιολογία να αντιτάξει μπροστά στο ρήμα του Κυρίου.

Πρόσθεσε πως ένας άλλος μεγάλος Θεολόγος της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είχε πει ότι ο Κύριος θα μας ζητήσει λόγο κατά την Δευτέρα Παρουσία, αν διαβάσαμε τα ιερά γράμματα, αν αγαπήσαμε τον αδελφό μας, αν επισκεφτήκαμε τους φυλακισμένους ή τους αρρώστους, αν εκκλησιαστήκαμε κατά την ημέρα της Κυριακής.

“Αν ήμασταν ράθυμοι και απασχολημένοι με βιοτικές μέριμνες και δεν εκκλησιαστήκαμε και δεν βοηθήσαμε και δεν προστρέξαμε στο συνάνθρωπό μας, ο Κύριος μας ζήτα τουλάχιστον να έχουμε συγχωρέσει το αδελφό μας γιατί η συγχώρεση είναι προέκταση και θυγατέρα της αγάπης.

“Αν σε όλα αυτά προτάξαμε μία δικαιολογία για την αδυναμία μας, τότε για τη συγχώρεση του αδελφού μας δεν έχουμε καμία δικαιολογία καθώς η συγχώρεση είναι η πρακτική εφαρμογή της αγάπης”.

Κατέληξε στο κήρυγμα του λέγοντας ότι ο αναπολογητος λαός είναι αυτός που δεν έχει ούτε αγάπη ούτε συγχώρεση για το διπλανό του και όπως είπε ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος πώς μπορείς να λες ότι αγαπάς το Θεό τον οποίον δεν βλέπεις και τον συνάνθρωπό σου που τον βλέπεις ζωντανό μπροστά σου δεν τον αγαπάς;.

Ευχήθηκε και επαίνεσε τους Ιερείς του Ναού, τον προϊστάμενο Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Χριστοδούλου και τους συνεφημέριους του π. Γεώργιο Μπικάκη και π. Ιωάννη Αντωνίου για τον ευπρεπισμό του ναού και την προετοιμασία της πανηγύρεως καθώς και τους χορούς των Ιεροψαλτών που υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ζαχαρία Κοντοφρύδη, απέδωσαν άριστα τους ύμνους της εορτής.

Διαβάστε ακόμα