Πανηγύρισε ο Ι. Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου Γραμμένης Δράμας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την πάνδημη συμμετοχή τόσο από την ευρεία περιοχή του Νομού Δράμας, όσο και από τους Νομούς Σερρών και Καβάλας, εορτάστηκε το Γεννέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ομώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό Γεννήσεως Θεοτόκου Γραμμένης της Ιεράς μας Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την παραμονή της εορτής με την υποδοχή τμήματος του Ιερού Λειψάνου του εν αγίοις πατρός ημών Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, του Ιατρού. Το Ιερό Λείψανο κόμισε στην Τοπική μας Εκκλησία, κατόπιν αδείας και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου, ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου Ἄργους και Πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε. Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής. Στη συνέχεια, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Κηφισίας κ. κ. Κυρίλλου.

Ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε τον θείον λόγον τονίζοντας τον πρωταρχικό ρόλο της Υπεραγίας Θεοτόκου στην σωτηρία των ανθρώπων.

Αφ’ εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας κ.κ. Κύριλλο για την αποδοχή της προσκλήσεως και την  παρουσία του εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο για την παραχώρηση των Ιερών Λειψάνων του Θαυματουργού Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Ο Προϊστάμενος του εορτάζοντος Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Γραμμένης, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βαμβακίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου, ευχαριστώντας τον Πανάγαθο Θεό που επέτρεψε και φέτος να τελεστεί με λαμπρότητα η Εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζιχνών κ. Ιερόθεο υπό τις ευλογίες του οποίου διεξήχθη η Ιερά πανήγυρις, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλον, που με την παρουσία του λάμπρυνε την εορτή και με τον οποίο τους συνδέει μακρά φιλία. Σημειωθήτω ότι ο Σεβασμιώτατος Κηφισίας είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Ιεράς Συνόδου και του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.) και ο πατήρ Γεώργιος είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου αυτού.

Ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι συνέβαλλαν στην διεξαγωγή της πανηγύρεως εξαιρέτως τους Ιεροψάλτας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Λιάκο, του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως κ. Γεώργιο Δροσάκη, καθώς και τον λαμπαδάριο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου Άργους κ. Ιωάννη Χαβιαρλή.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μετά το πέρας των ακολουθιών διενεμήθησαν στους πιστούς τα πατροπαράδοτα εδέσματα, συνεχίζοντας την παράδοση που παρέλαβαν από τους προγόνους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στον τόπο αυτό από τον Πόντο.

Διαβάστε ακόμα