Τη δυναμική της συμπόρευσης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ανάδειξε η Κληρικολαϊκή Συνέλευση

Από απόλυτη επιτυχία εστέφθη η 12η ΚληρικολαϊκήΣυνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας – ένα γεγονός με ιστορικό χαρακτήρα, καθώς επρόκειτο για την πρώτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση που συνεκλήθη μετά το 2013 και για την τελευταίαπρο της συμπληρώσεως μιας εκατονταετίας ζωήςτης Ορθοδόξου Εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου. Το γενικό θέμα της Συνελεύσεως, η οποία φιλοξενήθηκε στο Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος στο Σύδνεϋ, ήταν «ἘντῇἘκκλησίᾳπεριπατεῖτε». Κληρικοί και λαϊκοί από όλη την αυστραλιανή επικράτεια -περισσότεροι από 650 στο σύνολο- συναντήθηκαν επί διήμερο στις εγκαταστάσεις του ελληνορθόδοξου Κολλεγίου και ενημερώθηκαν, συζήτησαν και μοιράστηκαν τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα οράματά τους για το μέλλον. «Έζησαν μια εμπειρία κοινωνίας», όπως εύστοχα διατύπωσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στηνκαταληκτήρια ομιλία του, το απόγευμα της Τρίτης, 26 Σεπτεμβρίου.

«Πέρα από τις εμπνευσμένες και μεστές εισηγήσεις και εκθέσεις των αγίων αρχιερέων και όλων των ομιλητών, οι οποίες μας έδωσαν πραγματικά τροφή για πολλή σκέψη, αλλά και μας άνοιξαν δρόμους και προοπτικές τις οποίες δεν υποψιαζόμασταν, φρονώ ταπεινώς ότι το σπουδαιότερο και το κρισιμότερο είναι ακριβώς αυτή η αίσθηση της κοινωνίας και της ενότητος που αποκομίσαμε όλοι μας. Πρόκειται για την εσωτερική και καρδιακή πεποίθηση ότι ανήκουμε στο ένα Σώμα του Χριστού, μέσα στο οποίο “περπατάμε” όλοι μαζί. Εξάλλου, αυτό είναι το ζητούμενο και το επιδιωκόμενο κάθε φορά∙ η συνοδοιπορία, η κοινή “περπατησιά” μέσα στην αγκαλιά της Εκκλησίας», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος στην εισαγωγή της τοποθέτησής τους.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριοςδιέκρινε ότι η δυναμική της συμπόρευσης υπάρχει πράγματι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και κατά τη διάρκεια των εργασιών της 12ηςΚληρικολαϊκής Συνελεύσεως, αυτή η δυναμική έγινε φανερή και μέσα από τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις, αλλά κυρίως μέσα από τις εκθέσεις και τους απολογισμούς των καθιδρυμάτων και των οργανισμών της τοπικής Εκκλησίας. «Τοόλοέργο τoοποίοακούσατε», επισήμανε,«και τοοποίοεπιτελείται, μετη Χάρη τουΘεού, στηνΙεράΑρχιεπισκοπή μας, μετηναγαστή συνεργασία των επισκόπων, των λοιπώνκληρικών καιλαϊκώναδελφών μας, είναιέργοεκκλησιαστικόκαιόχικοινωνικόςακτιβισμός. Υπηρετείτηνοικοδομή και τηνενότητα του Σώματος τουΧριστού καιόχιαπλώςτην πρόσκαιρη ικανοποίησηβιοτικών, συναισθηματικώνή άλλωναναγκών των αδελφών μας και της κοινωνίας».

Ο Σεβασμιώτατος, εμφανώς συγκινημένος,κατέθεσε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές της επιτυχούς διοργανώσεως της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως. Καταρχάς, ευχαρίστησε για τη συμμετοχήκαι την ουσιαστική συμβολή τους στην ανάπτυξη ενός πνευματικά ωφέλιμου διαλόγου, τους προσκεκλημένους Αρχιερείς από το εξωτερικό και συγκεκριμένα: τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτα, ο οποίος εκπροσώπησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο. Ομοίως, θερμότατες ευχαριστίεςαπεύθυνε στους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας – τους «συγκυρηναίους» του, όπως τους χαρακτήρισε – και στον Πρωτοσύγκελλο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη. Επίσης, μνημόνευσε μετ’ ευγνωμοσύνης όλους τους συντελεστές, κληρικούς και λαϊκούς, καθώς και όσους γενικότερα εργάζονται θυσιαστικώςεπ’ αγαθώ της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην πέμπτη ήπειρο.

Από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου δε θα μπορούσε να απουσιάζει η αναφορά στο σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αυστραλία το 2024, έτος κατά το οποίο η τοπική Εκκλησία θα εορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. «Αισθάνομαι την ανάγκη», σημείωσε, «κατακλείοντας τις εργασίες μαςναευχαριστήσωεκ βάθους καρδίας, γιαακόμη μια φορά, τον ΠαναγιώτατοΟικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίογια την ιδιαίτερη μέριμνά Του προς τηνΙεράΑρχιεπισκοπήΑυστραλίας, γιατηναγάπη του προς εμάς, για τηστοργή του και τη φροντίδα του, για το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μας έστειλε, καιασφαλώςγια την αποστολή,ως εκ προσώπου Αυτού, ενός αξίουκαιλαμπρούΑρχιεπισκόπου». Απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Νικήτα, τον παρακάλεσε να μεταφέρει στον Πατριάρχη την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση του φιλόχριστου λαού της Αυστραλίας, καθώς και την προσδοκία όλων για την επίσημη Αποστολική επίσκεψη του Παναγιωτάτου στη χώρα, τοεπόμενο έτος. Με αυτό το μήνυμα, άλλωστε, ολοκλήρωσε την ομιλία του: «Παναγιώτατε,σάς περιμένουμε στηνΑυστραλία!», το οποίο επανέλαβαν ομόθυμα και με ζωηρή φωνή όλοι οι αντιπρόσωποι της 12ηςΚληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Διαβάστε ακόμα