Η εορτή του Αγίου Νέστορος στην Χαλκίδα

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, όπου ετέλεσε την πρώτη του αρχιερατική χοροστασία και την πρώτη, μετά την χειροτονία του, Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη του Αγ. Μάρτυρος Νέστορος.

Συλλειτουργοί του Θεοφιλεστάτου ήταν ο Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρεθουσίων κ. Ηλίας, ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και Κληρικοί των Αρχιερατικών Περιφερειών Χαλκίδος και Διρφύων.

Εκκλησιάσθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, πολλοί Ιερείς εξ όλων των περιοχών της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και εξ άλλων Μητροπόλεων και πολλά πνευματικά τέκνα του Θεοφιλεστάτου κ. Νικοδήμου.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν ο Πρωτοψάλτης του Ι. Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου και Καθηγητής της Σχολής της Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Θεοδόσιος Στεργιόπουλος, ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, ο Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Θεόδωρος Κοκορίκος και άλλοι ιεροψάλτες και μαθητές της Σχολής.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος απηύθυνε λόγο ευχαριστίας και δοξολογίας προς το Θεό, διότι όλοι οι εκκλησιασθέντες, μέσα στη Θεία Λειτουργία, απολαύσαμε τη βίωση της αγάπης του Θεού και της αγάπης του Αγίου Δημητρίου και η τοπική μας Εκκλησία βιώνει την χαρά της προαγωγής τριών αξιωτάτων Κληρικών: την εκλογή του Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου σε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, την εκλογή και χειροτονία του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος αρχιμ. Νικοδήμου σε Επίσκοπο Σκοπέλου και την προαγωγή του Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη, από Β΄ Γραμματέα, σε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μάλιστα, χθες, βιώσαμε μια ιστορικά μοναδική ημέρα για την τοπική μας Εκκλησία, με εις Επίσκοπον χειροτονία του π. Νικοδήμου, στη Χαλκίδα, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε ευχαριστίες προς τους παρόντες Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους, στους συνεργάτες του, στο εκκλησιαστικό συμβούλιο και στους εθελοντές του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Ενορίας αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου για την ετοιμασία και ολοκλήρωση με αρτιότητα των εορτάσιμων και μοναδικών αυτών ημερών, όσους ήλθαν χθες και σήμερα, καταδεικνύοντας ότι είμαστε μια μεγάλη πολυμελής οικογένεια, η οποία σε κάθε Θεία Λειτουργία συνάγεται στο δισκάριο του Επισκόπου και ευχήθηκε στον νέο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο υγεία και έως έσχατης του αναπνοής να στέκεται μπροστά στην Αγία τράπεζα υπέρ όλων των πιστών και εν εκείνη τη ημέρα να απολαύσει τα ουράνια στέφη.

Έπειτα ο αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου, ως εκπρόσωπος της Ενορίας, προσέφερε, ως δώρο, στον Θεοφιλέστατο κ. Νικόδημο έναν επιστήθιο σταυρό και ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

Στο τέλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος με αφορμή την εγγύτητα, την αγάπη και την τρυφερότητα του Αγίου Δημητρίου προς μαθητές του, σε μίμηση του ίδιου του Χριστού, ο Οποίος φρόντιζε τους ανθρώπους διδάσκοντας, διατρέφοντας και θεραπεύοντάς τους, αντιπαρέβαλε ως μιμητή και συνεχιστή της μέριμνας, της αγάπης και της προσωπικής θυσίας τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας προς τα πνευματικά παιδιά του και με συγκίνηση τον ευχαρίστησε.

Φωτογραφίες: π. Χρήστος Νγκέλας, Δημήτριος Παπαϊωάννου.

Διαβάστε ακόμα