Η Κατερίνη γιόρτασε την 111η επέτειο από την Απελευθέρωσή της

Στις 16 Οκτωβρίου η πόλη της Κατερίνης εορτάζει την απελευθέρωσή της από τον Τουρκικό ζυγό το 1912.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν,με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα,οι εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 111η επέτειο των Ελευθερίων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άνοιξε το απόγευμα της Κυριακής 15 Οκτωβρίου στο Μνημείο του πεσόντος κατά την απελευθέρωση της πόλης, αειμνήστου Αντισυνταγματάρχη Δημητρίου Σβορώνου, όπου τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο Τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Την ίδια ημέρα το βράδυ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως τελέστηκεΕυχαριστήριαΑγρυπνία στην Παναγία Ελευθερώτρια, με τη συμμετοχή του ιερού Κλήρου της πόλεως.

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης η Επίσημη Δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου.

Τον Πανηγυρικό της Εορτής εκφώνησε η Διευθύντρια του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης κα Ζωή Κουτσουρά, Συγγραφέας – Ιστορικός,η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα Απελευθέρωσης της Κατερίνης τονίζοντας τα μηνύματα αγωνιστικότητας που παραδίνουν οι αγώνες των προγόνων μας στην νέες γενεές.

Στις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής Πιερίας κα Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, παρέστησαν βουλευτές, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ως εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης, καθώς και λοιποί στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη μεγάλη συνεισφορά της Εκκλησίας στον Απελευθερωτικό Αγώνα και τόνισε ότι το μήνυμα της απελευθέρωσης της Κατερίνης είναι μήνυμα αγώνα και θυσίας που μένει πάντα ζωντανό.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας και η καθιερωμένη παρέλαση των Σχολείων, των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Εθελοντικών ομάδων, των Προσκόπων καιτης Ελληνικής Αστυνομίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου LOGIC Επιστήμης Τεχνολογίας, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που εδρεύει στην Κατερίνη.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος με την παρουσία των Αρχών της πόλεως.

Ακολούθησε ομιλία του Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. κ. Β. Μέλφου, ο οποίος μίλησε με θέμα «Ο Όλυμπος και τα Πιέρια με τη ματιά ενός Γεωλόγου».

Διαβάστε ακόμα