Η περίλαμπρη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Πειραιώς – Συνεχίζεται το προσκύνημα

Πειραιάς | Σπύρος Παπαγεωργίου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλυτου στον ομώνυμο περικαλλή Ναό του Πειραιά.

Στον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξηρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ πλαισιούμενος από τους ιερείς του Ναού και την συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Μεγάλο πλήθος ενοριτών και ευλαβών προσκυνητών από διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής προσήλθαν για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας από το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα στη βόρεια πλευρά του Παγγαίου Όρους, που φέτος λαμπρύνει τις εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023”.

O Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ στο κήρυγμά του τόνισε ότι “ο Άγιος Δημήτριος ενώ ήταν χιλίαρχος και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, έγινε απόστολος, μάρτυς, ποιμένας και εμπνευστής διότι τήρησε το σκεύος της ύπαρξής του όπως ακριβώς αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς “αγνός και παρθένος”.

Πρόσθεσε ότι “σε μια εποχή βαθιάς σαρκοποίησης και πνευματικής σύγχυσης έρχεται ο Άγιος μεγαλομάρτυς Δημήτριος μας κομίζει το αιώνιο μήνυμα. Της συντριβής της σαρκοποίησης. Όχι για να σώσει το σάρκινο περίβλημα, αλλά για να γίνει όχημα της αθάνατης ψυχής. Ο κάθε άνθρωπος είναι ναός του Θεού του ζώντος και για αυτό συμμετέχει στην ιερωσύνη”.

Έκλεισε λέγοντας ότι “ο Άγιος ένδοξος μεγαλομάρτυς Δημήτριος αγίασε διότι ήταν πάναγννος και καθαρός και έκανε το σώμα του, όχημα για να κατοικήσει ο Θεός. Για αυτό και είχε το σθένος και την γενναιότητα να υπερβεί την εξουσία του και την δυναμή του και όλα τα προσόντα που κατείχε. Αντ’ αυτού στην Χαλκευτική Στοά κατηχούσε και δίδασκε την μόνη αλήθεια, τον Κύριο Ιησού Χριστό. Και στις φυλακές της Θεσσαλονικης δέχθηκε τον λογχισμό των στρατιωτών και γίνει μάρτυς της Εκκλησίας, όπως ο Κύριος λογχευθηκε στην πλευρά και ανεβλυσαν κρουνοί σωτηρίας”.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο και την Καθηγουμένη Γερόντισσα Αντωνίνα για την ευλογία να φέρουν στην ενορία την εικόνα της Παναγίας της Εικοσιφοινισσας, μέχρι της 30 Οκτωβρίου.


Λίγο πριν την απόλυση ο κ. Σεραφείμ απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου και του Πνευματικού στον π. Δημήτριο Σεκαδάκη, Γραμματέα της Μητροπόλεως Πειραιώς.

Το απόγευμα στις 17:30 ο μεθεορτος εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου.

Διαβάστε ακόμα