Κωνσταντίνης Αρίσταρχος: “Το Πατριαρχείο απηύθυνε και απευθύνει έκκληση για παύση κάθε εχθροπραξίας”

Στην εκπομπή της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2 fm «Εφ’ όλης της ύλης» και τον Δημήτρη Αλφιέρη μίλησε σήμερα Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 ο Γέρων Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ.Αρίσταρχος.

Ο Γέρων Αρχιγραμματέας μετέφερε την Ευλογία του Παναγίου Τάφου και ευχαρίστησε θερμά όλους για το ενδιαφέρων τους προς τα Πανάγια Προσκυνήματα.

«Το Πατριαρχείο απηύθυνε και απευθύνει έκκληση για παύση κάθε εχθροπραξίας», επεσήμανε ο κ.Αρίσταρχος, υπογραμμίζοντας πως «για την Εκκλησία, η ψυχή του κάθε ανθρώπου είναι εικόνα Θεού και συμμεριζόμαστε τα θύματα της κάθε πλευράς και κάνουμε έκκληση για ειρήνη».

«Όσον αφορά τα Προσκυνήματα βρίσκονται σε μία περιοχή που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και τα τηλεοπτικά μέσα μαρτυρούν και ενημερώνουν. Έχετε εικόνα της επικρατούσας κατάστασης», επεσήμανε, σημειώνοντας παράλληλα πως «στην Ιερουσαλήμ, μέχρι στιγμής, δεν είμαστε σε κίνδυνο».

Σχετικά με την επίσκεψη προσκυνητών στην Αγία και Ευλογημένη Γη των Ιεροσολύμων, ανέφερε πως έχει σταματήσει κάθε προσκυνηματική κίνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως  «είναι μία άλλη κατάσταση».

«Δεν υπάρχει διακίνηση μεταξύ των κατεχομένων περιοχών και της Ιερουσαλήμ», είπε σε άλλο σημείο ο Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ.Αρίσταρχος στον Δημήτρη Αφλιέρη, ενώ αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε η Ιερά Μονή Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, έκανε λόγο για τον θάνατο 18 ατόμων αφού, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «υπήρξε επίθεση και υπήρξαν και θύματα, γιατί είχαν καταφύγει στον χώρο του Μοναστηριού του Αγίου, που εκεί είναι και ο τάφος του από τον 4ο αιώνα». «Για τους αδικοχαμένους στον Άγιο Πορφύριο και τους άλλους Χριστιανούς, στο Πατριαρχείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση με προεξάρχοντα τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.Θεόφιλο», συμπλήρωσε.

«Ευχόμαστε και κάνουμε έκκληση προς κάθε πλευρά να γίνουν σεβαστά τα Πανάγια Προσκυνήματα και ιδιαίτερη στην περιοχή της Γάζης και να σταματήσει κάθε εχθροπραξία για το συμφέρων και των μαχομένων μεταξύ τους πλευρών», επεσήμανε σε άλλο σημείο ο κ.Αρίσταρχος, τονίζοντας πως «προσπαθούμε να βοηθήσουμε με όποιους δυνατούς τρόπους».

«Είμαστε σε συνεχείς επαφές και παρακαλούμε για παύση των εχθροπραξιών και για ειρήνη, για βοήθεια όλων των εμπεριστάτων και ιδιαίτερα των μελών του ποιμνίου μας», πρόσθεσε και ευχαρίστησε όλους για το ενδιαφέρων, παρακαλώντας παράλληλα τους ακροατές της Πειραϊκής Εκκλησίας «να εντείνουν την Προσευχή τους ούτως ώστε να υπάρξει πνεύμα συνδιαλλαγής, πνεύμα συμφιλιώσεως, πνεύμα διαλόγου προς τις αντιμαχόμενες μεταξύ τους μερίδες και να ισχύσει ο λόγος του Ευαγγελίου που είναι λόγος της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης».

«Παρά την τραγικότητα της καταστάσεως δεν απελπιζόμαστε, γιατί ο ενανθρωπίσας Κύριος είναι ο Σταυρωθείς και Αναστάς Κύριος και ελπίζουμε σε Εκείνον και παρακαλούμε Εκείνον να φέρει την ειρήνη», είπε ολοκληρώνοντας ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων κ.Αρίσταρχος στην εκπομπή «Εφ’ όλης της ύλης» του Δημήτρη Αλφιέρη και ευχαριστώντας για το ενδιαφέρων και την αγάπη του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ευχήθηκε και πάλι να επικρατήσει η ειρήνη.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή της Πειραϊκής Εκκλησίας “Εφ’ όλης της ύλης” του Δημήτρη Αλφιέρη ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμα