Πολυαρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Δημητρίου στη Χαλκίδα

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός του εορτάζοντος Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος συμπαραστατούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Κορίνθου κ. Διονύσιο, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, Ιταλίας κ. Πολύκαρπο, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο, τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Αρεθουσίων κ. Ηλία, Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.

Μετά τα απόστιχα του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία των αγίων Αρχιερέων, με προεξάρχοντα τον παμψηφεί εκλεγέντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο, οι οποίοι προσήλθαν προσκυνητές της χάριτος του Αγίου Δημητρίου και με σκοπό αύριο, με προεξάρχοντα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, να συμμετάσχουν στην εις Επίσκοπον χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, με την ευλογημένη παρουσία της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας «Δαμάστας», που φιλοξενείται στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό της Χαλκίδος κατά τη διάρκεια των ΛΑ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ και του αποτμήματος εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου ιερομάρτυρος Ρηγίνου Επισκόπου Σκοπέλου, το οποίο εκομίσθη προς ευλογία και ενίσχυση του χειροτονηθησομένου από τη νήσο Σκόπελο.

Αμέσως μετά, κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος αναφέροντας ότι οι Άγιοι μας βοηθούν να οικειωθούμε με τον Θεό. Εμείς καλούμαστε να παραμείνουμε, σαν τους Αγίους, σταθεροί και πιστοί στην αγάπη του Θεού και η Εκκλησία μας υποστηρίζει σε αυτό. Ο Άγιος Δημήτριος ονομάζεται και είναι υπέρμαχος όλης της οικουμένης και υπερμαχεί κατά του εγωϊσμού και της έπαρσης, από την οποία, όποιος πάσχει δεν αντιλαμβάνεται τα όρια του και έχει εντός του την ρίζα όλων των αμαρτιών. Και ενώ, ως υπέρμαχος, ο Άγιος Δημήτριος αναδεικνύεται πάντοτε νικητής, με την φυλάκισή του, τους βασανισμούς και το υπέρ Χριστού μαρτύριό του μας προμηθεύει με τα όπλα της υπομονής και της προσευχής και μας υπομιμνήσκει ότι αεί τη θυσία έπεται η νίκη και τω Σταυρώ ακολουθεί η Ανάστασις.

Ολίγον προ της απολύσεως προσήλθε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ενώ μεταξύ των πολυαρίθμων εκκλησιασθέντων πιστών παρέστησαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο τ. Υπουργός κ. Ελευθέριος Παπαγεωργοπουλος, ο πρώην Βουλευτής και Μεγάλος Ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Άγγελος Πνευματικός, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελλαράκη και ο Πρόεδρος τους Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημήτριος Γκίκας.

Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Δήμος Τσιμπος, ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Δροσιάς, εκ της γειτονικής Ι. Μητροπόλεως Θηβών, κ. Κυριακός Ναούμ, ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι. Ναού και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Γεώργιος Καραγκούνης και ο Λαμπαδάριος κ. Ιωάννης Δέδες, πλαισιούμενοι από βυζαντινούς χορούς απαρτιζόμενους από ιεροψάλτες της Χαλκίδος και μαθητές της Σχολής.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο.

Διαβάστε ακόμα