Υποδοχή της Τιμίας Κάρας της Οσίας Γαβριηλίας στη Λέρο

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την πρέπουσα τιμή, κλήρος, άρχοντες και λαός της Μητροπόλεως στη νήσο Λέρο, υποδέχτηκαν την Τιμία Κάρα και την Ιερά Εικόνα της Οσίας Γαβριηλίας, στην πρωτεύουσα του νησιού, στον Πλάτανο.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολις, το απόγευμα της Πέμπτης 5-10-2023, στην πλατεία Πλατάνου, έμπροσθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου, έλαβε χώρα η υποδοχή της Τιμίας Κάρας και της ιεράς Εικόνος της Οσίας Γαβριηλίας. Την Τιμία Κάρα μετέφερε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Γεδεών, πλαισιούμενος από τον τελετάρχη π. Δαμασκηνό, μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις» ντυμένα με παραδοσιακές στολές που έφεραν την ιερά Εικόνα της Οσίας, ιερείς και πλήθος κόσμου. Στην υποδοχή παρεβρέθηκαν ο ιερός κλήρος της νήσου, πολιτικοί άρχοντες, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, τοπικοί παράγοντες και πλήθος πιστών.

Ο Μητροπολίτης συγκινημένος ανακοίνωσε στο λαό την Απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προτάσει και προτροπή της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου για την Αγιοκατάταξη της Οσίας Γαβριηλίας. Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος είναι μία ιστορική και συνάμα ευλογημένη στιγμή για τη Λέρο και για τους ευσεβείς κατοίκους της, αλλά και για ολόκληρη την Μητρόπολη.

Μετά την επίσημη υποδοχή της Τιμίας Κάρας, στον παρακείμενο ιερό ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ετελέσθη πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και στη συνέχεια όρθρος και νυκτερινή Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Γεδεών ανέγνωσε την επιστολή του πατρός Νικοδήμου Φωκά, Αρχιερατικού Επιτρόπου Λέρου, με τη οποία αποτυπώθηκε σε λίγες γραμμές ο οσιακός βίος της Αγίας Γαβριηλίας.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης έχρισε δια Αγίου Μύρου την Εικόνα της Οσίας Γαβριηλίας, και για μία ακόμη φορά ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο και την Ιερά Σύνοδο για την ιστορική για την Ιερά Μητρόπολη Αγιοκατάταξη της Οσίας.

Τόσο κατά την υποδοχή, όσο και κατά τον Εσπερινό και την Θ.Λειτουργία έψαλε η χορωδία καλλίφωνων ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του κ. Αναστασίου Χατζηλάρη, πλαισιουμένου υπό των κ.κ. Ευαγγέλου Χατζηλάρη, Ισιδώρου Λιβανού, Εμμ. Πλόχωρου, Ραφαήλ Χατζηλάρη και Άγγελου Αγγελίδη.

Καθ’ όλη την διάρκεια του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, πλήθος πιστών προσκύνησε την Τιμία Κάρα και την Εικόνα της Οσίας.

Διαβάστε ακόμα