Χειροτονία πρεσβυτέρου στην Ζ. Πηγή Ακαδημίας από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο

Εξάρχεια | Σπύρος Παπαγεωργίου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολιτου.

Στο Ναό φυλάσσεται ως πάντιμος θησαυρός η κάρα του Αγίου και ο Ναός τιμά ετησίως τη μνήμη του με πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος συμπαραστατούμενος από Ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με προεξάρχοντα τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη.

Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βερενίκης κ. Χρυσόστομος ο Β’ του Πατριαρχείου Αλεανδρείας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ Φιλόθεος τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Αθανασίου Δροσινού κατά σάρκα υιού του Προϊσταμένου της Ενορίας Πρωτοπρεσβυτέρου Ηλία Δροσινού.

Στον λόγο του προς τον νέο ιερέα ο κ. Φιλόθεος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμώμενου Αγίου Γρηγορίου Δεκαπολιτου λέγοντας ότι ήταν ένας ασκητής ο οποίος υπέστη διώξεις και βασανισμούς για την αγάπη του προς τον Κύριο. Κάλεσε τον νέο κληρικό να έχει ασκητικό φρόνημα και να τηρεί το θέλημα του Κυρίου.

“Καλείσαι σήμερα να γίνεις Ιερέας των Μυστηρίων της Εκκλησίας. Η ιερωσύνη ως υπούργημα και διακόνημα της Εκκλησίας έχει ως σκοπό την αποκατάσταση της κοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό. Μέσω των Αγίων μυστηρίων εργάζεσαι για την σωτηρία του λαού του Θεού. Αυτό να μην το λησμονήσεις ποτέ. Και να θυμάσαι ότι αυτό δεν είναι μια απλή διαδικασία. Απαιτεί τον κόπο του αγώνα σου, της άσκησής σου και του προσωπικού σου αγιασμού για να ελκύσει την θεία χάρη και να προσφέρεται στο ποίμνιό σου”.

Ο κ. Φιλόθεος επίσης κάλεσε τον π. Αθανάσιο να έχει πρότυπο ιερωσύνης τον Άγιο Γρηγόριο τον Δεκαπολιτη που αξιώθηκε εν ζωή να θεραπεύει ασθενείς. “Να έχεις πρότυπο τους Αγίους της Εκκλησίας, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο μας κ. Ιερώνυμο που εκδαπανάται καθημερινά, τους ιερείς που σε περιβάλλουν, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Βαρνάβα, τον πνευματικό σου πατέρα π. Χριστόδουλος, τον κατά σάρκα πατέρα σου Πρωτοπρεσβύτερο Ηλία Δροσινο καθώς και τον μακαριστό πρωθιερέα του Ναού Άγγελο Νησιώτη που μεγαλούργησε σε αυτό το Ναό. Να θυμάσαι ότι η ιερωσύνη δεν είναι ένα προσωπικό κατόρθωμα ή ένα υψηλό αξίωμα για να ξεχωρίζουμε από τους άλλους. Είναι μια χαρισματική λειτουργία που πραγματώνεται μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα”.

Διαβάστε ακόμα