“Εν Ψαλμοίς” υμνολόγησαν τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο

Πλατεία Καρύτση | Σπύρος Παπαγεωργίου

Την πρώτη του δισκογραφική προσπάθεια παρουσίασε απόψε σε μουσική εκδήλωση, ο ψαλτικός χορός “Εν ψαλμοίς” στην κατάμεστη Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Η εκδήλωση περιελάμβανε μία εκλογή ύμνων από την Ασματική Ακολουθία του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου που περιέχονται στο CD-Βιβλίο με τίτλο «Ἤστραψεν ὡς Ἥλιος».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Καθηγητής κ. Γρηγόρης Αναστασίου ο οποίος, ως Ευβοιώτης, αναφέρθηκε στην προσωπική του πνευματική σχέση με τον Όσιο Ιωάννη, αλλά και στην σχέση του Οσίου Ιωάννη με την βυζαντινή μουσική.

Αφού επαίνεσε την χορωδία για αυτή την προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού, πρόσθεσε πως “σε ένα ψαλτικό σύνολο σμιλεύονται εν ψαλμοίς, όχι μόνο φωνές αλλά κυρίως ψυχές. Κάθε αληθινός χορός είναι μια συναγωγή φίλων, και όπως λέει ο Μέγας Βασίλειος “η Ψαλμωδία είναι φιλίας συναγωγός, ἕνωσις διεστώτων, ἐχθραινόντων διαλλακτήριον, ἀγάπης πάροχος». Αυτή η αγαπη του χορού ψαλτών «Ἐν Ψαλμοῖς», μας συγκάλεσε απόψε εδώ στην περίλαμπρη και ιστορική Αίθουσα που εντέχνως τιμούν τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο”.

Ακολούθησε το μουσικό σκέλος του προγράμματος από τον Βυζαντινό Χορό «Εν Ψαλμοίς» υπό τη χοραρχία του κ. Παναγή Μιχαλιτσιάνου όπου ακούστηκαν σύντομα και αργά ειρμολογικά μέλη, Δοξαστικά, η Α’ και Γ’ Ωδή του κανόνα καθώς και ένα οκτάηχο μάθημα με συνοδεία κρατημάτων σε κάθε μουσικό πόδα, σε σύνθεση του κ. Παναγιώτη Δήμου, μέλους της χορωδίας.

Διαβάστε ακόμα