Γενική Ιερατική Σύναξη στην Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος

Με τη χάρη του αγίου Τριαδικού Θεού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, η εβδόμη κατά σειράν καθιερωμένη Γενική Ιερατική Σύναξη απάντων των Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως (αγάμων και εγγάμων), υπό τη προεδρεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου.
    

Εναρκτήριο χαιρετισμό πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος καλωσορίζοντας τον προσκεκλημένο εισηγητή Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Βασίλειο Καλλιακμάνη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος και ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Δόγμα και ήθος στην χριστιανική λατρεία».
    

.Μετά το πέρας της εισηγήσεως ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος.
     

Στη συνέχεια, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ανεφέρθη σε τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.
     

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη σε λειτουργικά, τελετουργικά, ποιμαντικά και διοικητικά θέματα.
     Εν κατακλείδι, προχώρησε στη σύνοψη των συμπερασμάτων της Ζ΄ Γενικής Ιερατικής Συνάξεως.
     

Προ των εργασιών της Γενικής Ιερατικής Συνάξεως, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας.
     

Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε, στα διδάγματα του ευαγγελικού αναγνώσματος, τα οποία αφορούν ιδιαίτερα στους κληρικούς.
     «Ο Κύριος ομιλεί  για τον πιστό και φρόνιμο οικονόμο, ο οποίος είναι ο δούλος, που ο κύριός του του ανέθεσε να διακονεί τους άλλους συνδούλους του και να φροντίζει για τις ανάγκες τους.
     Ο Ιερός Χρυσόστομος κατά την ερμηνεία του αναφέρει, ότι στην Εκκλησία του Χριστού, ανατέθηκε από τον Κύριο στους ιερείς, να διακονούν τους συνδούλους τους, τους  βαπτισμένους Χριστιανούς και να φροντίζουν για την πνευματική τους τροφή.
     Οι ιερείς στη διακονία τους, ως δούλοι του Θεού, πρέπει να είναι κατηρτισμένοι, με ευλάβεια, με φόβο Θεού, με  σύνεση και με ταπείνωση, για να μοιράζουν στους συνδούλους τους Χριστιανούς “το σιτηρέσιο”, δηλαδή τα χαρίσματα δια των Ιερών Μυστηρίων.
     Αυτό είναι το έργο του πιστού και φρόνιμου οικονόμου, ο οποίος πάντοτε διακονεί τους συνδούλους του, με τον ίδιο ζήλο και την ίδια ευσυνειδησία ,όπως τον πρώτο καιρό που ο κύριός του του ανέθεσε την διακονία.
     Στο ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρεται ότι, αν  ο κύριος επιστρέψει  ξαφνικά και διαπιστώσει, ότι οι δούλοι του δεν εκπληρώνουν την διακονία που τους ανέθεσε και που ανέλαβαν με προθυμία, θα τους τιμωρήσει και θα τους απομακρύνει.
     Θα τιμωρήσει τους δούλους, που ενώ γνώριζαν τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να εκπληρώσουν την διακονία που τους ανέθεσε ,δεν το έπραξαν από αδιαφορία και αμέλεια, αλλά και αυτούς  που δεν γνώριζαν, γιατί έπρεπε να γνωρίζουν.
     Το ίδιο θα συμβεί εσχατολογικά και από τον Κύριο Ιησού Χριστό, όταν οι δούλοι Του ιερείς, δεν εκπληρώνουν την πνευματική διακονία που τους ανέθεσε, που είναι το να δίνουν τα πνευματικά χαρίσματα στους συνδούλους τους μέσα στην Εκκλησία, αλλά αφήνουν τους Χριστιανούς “πεινώντες και διψώντες” πνευματικά.
     Για να μην συμβεί αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουν τον Θεό ουσιαστικά, να αποκτούν σχέση μαζί Του, να πορεύονται στον δρόμο που ο Κύριος υπέδειξε και να Τον ακολουθούν ως γνήσιοι δούλοι Του, που έχουν κληθεί για να διακονήσουν τους συνδούλους τους».
     Παράλληλα με την Γενική μας Ιερατική Σύναξη το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Αιμοδοσίας υπό την επωνυμία «Ο Άγιος Νεομάρτυς Κωνσταντίνος ο εν Καππούα (Καππά) Καρδίτσης μαρτυρήσας» της Ιεράς Μητροπόλεως σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσης πραγματοποίησε Εθελοντική Αιμοδοσία την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.

Διαβάστε ακόμα