Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Ιλίου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας την Δευτέρα 20/11 χοροστάτησε κατά τον εσπερινό στο Ι. Παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πετρούπολη, συμπαραστατούμενος από τον πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας της Αγίας Τριάδος Πετρουπόλεως, στην οποία ανήκει το παρεκκλήσιο, τους εφημέριους του Ιερού Ναού και τον διάκονο του π. Νικόδημο Μαλαματένιο.

Μετά την αρτοκλασία αναφέρθηκε δι’ ολίγων στο στίχο του πρώτου τροπαρίου των εσπερίων: «τιμώντες … την έμψυχον κιβωτόν, την τον αχώρητον λόγον χωρήσασαν» και εξήγησε την αναφορά της Παλαιάς Διαθήκης σχετικά με την Κιβωτό που περιείχε τις λίθινες πλάκες του νόμου, που παρέδωσε ο Θεός στον Μωυσή και που προεικόνιζε την Παναγία μας, η οποία ως άλλη κιβωτός δέχθηκε στα σπλάχνα της τον Θεόν Λόγον και έγινε με την γέννηση Του η αιτία της σωτηρίας και λυτρώσεως μας από τα δεσμά της αμαρτίας και του διαβόλου.

Στην συνέχεια προέστη της λιτανείας της εικόνας των Εισοδίων της Παναγίας μας στους δρόμους πέριξ του παρεκκλησίου.

Παρέστη εκπρόσωπος του Δημάρχου Πετρουπόλεως, ενώ την εικόνα σήκωσαν τσολιάδες του τοπικού συλλόγου και την συνόδευσε η μπάντα του Δήμου.

Την Τρίτη το πρωί 21/11 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε για την εορτή των Εισοδίων της Παναγίας στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Ίλιον, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρόλουπο, Αγαθάγγελο Κόκλα, Ιεροκήρυκα, Συμεών Αυγουστάκη, τους εφημέριους του Ιερού Ναού και όμορων και τον διάκονο του π. Νικόδημο Μαλαματένιο.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ο Μητροπολίτης λαμβάνοντας αφορμή από τους στίχους του απολυτικίου της εορτής: «Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις, …. χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις», ανέλυσε τις λέξεις «προοίμιον», «προκήρυξις» και «εκπλήρωσις» που έχουν κοινή πηγή τους τον Θεό και αποδέκτη τους τον άνθρωπο και αναφέρθηκε στην καθοριστική θέση της Παναγίας στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία μας και την ανακαίνιση του ανθρωπίνου γένους από τον σαρκωθέντα Υιόν Του, την γέννηση του οποίου θα γιορτάσουμε σε λίγες ημέρες.

Παρόντες ήσαν η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Ιλίου Ανδριάνα Αλεβίζου – Κουκουβίνου, ο βουλευτής Γιάννης Λομβέρδος, ο αντιπεριφεριάρχης Χαράλαμπος Αλεξανδράτος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Διαβάστε ακόμα