Ο Μητροπολίτης Όουλου Ηλίας στον Καθεδρικό Ναό Στοκχόλμης

Το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε από τον παρεπιδημούντα στην Στοκχόλμη, Σεβ. Μητροπολίτη Όουλου κ. Ηλία, στη Φινλανδική Ενορία του Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης, η οποία υπάγεται πνευματικώς στην δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Ο Ποιμενάρχης καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Όουλου, τον ευχαρίστησε για τον κόπο του ταξιδίου στον οποίο υπεβλήθη και τον παρεκάλεσε να μεταφέρει το σεβασμό και την αγάπη του προς το Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέοντα, καθώς με τη συγκατάθεσή του, αποστέλλονται Ιερείς, οι οποίοι διακονούν τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών της Φιλλανδικής Ενορίας Στοκχόλμης.

Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Όουλου κ. Ηλίας προέστη της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και κατά την οποία παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος ο Μητροπολίτης Κλεόπας και συλλειτούργησαν, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, Εφημέριος του ναού, καθώς και ο Αιδεσιμ. Πρεσβύτερος κ. ShioBitskinashvili, Εφημέριος της Γεωργιανής Κοινότητος Στοκχόλμης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης προσεφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Όουλου, τον οποίο ευχαρίστησε για παρουσίατου, με την ευκαιρία του εορτασμού των εν Καρελλία Αγίων, ενώ ανέφερε τις αναμνήσεις του από τις πρόσφατες επισκέψεις του στη Φινλανδία, και συγκεκριμένα τον μήνα Αύγουστο, όπου φιλοξενήθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κουόποιοκαι Καρελίας κ. Αρσένιο στην Ιερά Μονή Valamo, αλλά και στη Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Lintula, όπου εξεπροσώπησε την Α.Θ.Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο συνέδριο που διοργανώθηκε προς τιμήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Φινλανδίας και μετέπειτα Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κυρού Ιωάννου, επί τη συμπληρώσει 100 ετών από της γεννήσεώς του.

Ακολούθως, τον μήνα Σεπτέμβριο, οπότε συνόδευσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στους εορτασμούς από της συμπληρώσεως 100 ετών από της παραχωρήσεως με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του Τόμου της Αυτονομίας στην Εκκλησία της Φινλανδίας, επισημάνας την φιλοξενία του Αρχιεπισκόπου και των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων.

Μετά την προσφώνηση, ο Σεβ. κ. Κλεόπας προσέφερε στους φιλοξενουμένους τις εκδόσεις της Ι. Μητροπόλεως, των οποίων την επιμέλεια έχει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο τέλος, παρετέθη προς τιμήν των φιλοξενουμένων καθιερωμένη τράπεζα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, την επιμέλεια και ευθύνη της οποίας είχε η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος κ. Φωτεινή Μπατσέλα και η κ. Τάνια Svedberg.

Διαβάστε ακόμα