Ο Μητροπολίτης Σουηδία στη Ριζάρειο Σχολή και την Αίγινα

Kατόπιν προτροπής και ευλογίας της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και κανονικής αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, τιμητικής δε προσκλήσεως του Προέδρου του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος Ελογιμ. κ. Παναγιώτου Τσακίρη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας μετέβη στην Αθήνα, με την ευκαιρία της προσφάτου εκδόσεως από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος του νέου διτόμου έργου του με τίτλο: «Ανέκδοτες Επιστολές Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως».

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023, ο Μητροπολίτης Κλεόπας επεσκέφθη το Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και προσέφερε στον Διευθυντή του Γραφείου, Σεβ. Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, το ως άνω πόνημά του.

Την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον Σύλλογο Ιμβρίων, στη Νέα Σμύρνη Αθηνών, και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Εντιμ. κ. Γεώργιο Παπαθεοδώρου, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Επίσκοπος ανεφέρθη με συγκίνηση στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ίμβρο, συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην γενέτειρά Του.

Την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023, ημέρα μνήμης του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, της Εκκλησιαστικής Ριζαρείου Σχολής, στο Χαλάνδρι, και εν συνεχεία, προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στην οποία συμμετείχαν οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες κ.κ. Άνθιμος, Αλέξανδρος και Νικόδημος και οι Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτεροι κ.κ. Λάμπρος και Σωτήριος. Παρέστη συμπροσευχόμενος εν τω Ιερώ Βήματι ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βασίλειος Εμμανουήλ, Στρατιωτικός Ιερεύς ε.α.

Τον Μητροπολίτη Σουηδίας προσεφώνησαν ο Πρόεδρος του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος, Ελογιμ. κ. Παναγιώτης Τσακίρης, και ο Σχολάρχης της Ριζαρείου, Ελογιμ. κ. Νικόλαος Γιαννής.

Ο Ποιμενάρχης των Σκανδιναυϊκών Χωρών προσεφώνησε τους μαθητές της σχολής, ανεφέρθη στο άρτι εκδοθέν σύγγραμμά του και στην πολυσχιδή δράση του πρώην Σχολάρχου της Ριζαρείου, Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, σε αυτήν, και προσέφερε στον κ. Γιαννή το εν λόγω πόνημα.

Το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023, ο Μητροπολίτης Σουηδίας μετέβη στην Γυναικεία Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Αιγίνης, στην Αίγινα, όπου προσεκύνησε τα χαριτόβρυτα λείψανα, την κάρα και τον τάφο του ιδρυτού της, Αγίου Νεκταρίου, και συναντήθηκε ακολούθως με την Καθηγουμένη, Οσιολογ. Μοναχή Τιμοθέη, και με μέλη της Αδελφότητος της ως άνω μονής, στις οποίες προσέφερε το δίτομο πόνημά του και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον προστάτη του άγιο, για την αίσια ολοκλήρωση της συγγραφής και εκδόσεως της εν λόγω μελέτης.

Η Ιερά Μονή παρέθεσε γεύμα στον Μητροπολίτη Κλεόπα και στην συνοδεία του, αποτελουμένη από τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες κ.κ. Αλέξανδρο Λουκάτο και Δαμασκηνό Μούρτζη, του προσέφερε δε τους άχρι τούδε εκδοθέντας τόμους των Απάντων του Αγίου Νεκταρίου.

Προηγήθη σύντομη συνάντηση του Μητροπολίτου Σουηδίας με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ στο λιμάνι της νήσου.

Την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023, ο Μητροπολίτης Σουηδίας λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου παλαιάς Ριζαρείου, στην Αθήνα, με την συμμετοχή του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξάνδρου Λουκάτου και του εφημερίου του ναού, Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Νικολάου Λαδά. Παρέστη συμπροσευχόμενος εν τω Ιερώ Βήματι ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Μαρούλης, Στρατιωτικός Ιερεύς ε.α.

Τον επισκέπτη Αρχιερέα προσεφώνησαν ο π. Νικόλαος Λαδάς και ο κ. Παναγιώτης Τσακίρης. Ο τελευταίος, μαζί με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου και Μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος, Ελλογιμ. Δρ. Δημήτριο Αναγνωστόπουλο, του προσέφεραν το παράσημο και το μετάλλιο του Αγίου Νεκταρίου.

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας ευχαρίστησε για την υψίστη τιμή και ανεφέρθη στην θαυματουργική συμπαράσταση του Αγίου Νεκταρίου, καθ᾽ όλη την 35ετή ιερατική και αρχιερατική του διακονία, και προσέφερε στον Πρόεδρο του Ιδρύματος το νέο δίτομο έργο του, το οποίο εξεδόθη, επιμελεία του Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας, Πανιερ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, και των αξίων συνεργατών του.

Την επομένη, Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, ο Ιεράρχης επέστρεψε στην έδρα της Επαρχίας του, στην Στοκχόλμη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά των: Ριζαρείου Ιδρύματος, Συλλόγου Ιμβρίων, Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, π. Βασιλείου Εμμανουήλ, π. Αλεξάνδρου Λουκάτου & κ. Κωνσταντίνου Γρηγοριάδη.

Διαβάστε ακόμα