Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ι. Ναό Ταξιαρχών Περιστερίου

Περιστέρι | Σπύρος Παπαγεωργίου

Με λαμπρότητα ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Μάσχα) Περιστερίου εορτάζει την Σύναξη των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριηλ και όλων των Επουρανίων Ασωμάτων Δυνάμεων.

Σήμερα το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης κ. Αθανασίου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και του οικείου Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγορίου.

Συμμετείχε πλειάδα Ιερέων της Μητροπόλεως Περιστερίου με προεξάρχοντα τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Ράνιο από την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.

Παρέστη επίσης ο Κοσμήτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Καραγεωργούδης.

Τους δύο Αρχιερείς καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος λέγοντας ότι “είναι χαρά μεγάλη που εορτάζει ο Καθεδρικός Ναός του Περιστερίου και μια χαρά πάντα πρέπει να μοιράζεται”.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Αθανάσιος ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο και την αποστολή των Επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων που τιμούμε σήμερα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “Οι Άγιοι Άγγελοι είναι οι υπηρέτες της θείας πρόνοιας και μεταφέρουν τα μηνύματα του Θεού στους ανθρώπους. Είναι δημιουργήματα του Θεού που πλάστηκαν πριν τον άνθρωπο και γίνονται ορατά μόνο σε αυτούς που έχουν ανοιχτά τα μάτια της πίστεως”.

Πρόσθεσε πως “Οι Άγιοι Άγγελοι δοξολογούν ασταμάτητα τον Θεό, διακονούν την σωτηρία του ανθρώπου και φυλάττουν τον άνθρωπο από κάθε δαιμονικό πειρασμό. Θλίβονται όταν αμαρτάνουμε, μας στηρίζουν και μας προτρέπουν να πράττουμε πάντα το καλό. Μεταφέρουν τις προσευχές μας στο θρόνο του Θεού και συλλέγουν τα δάκρυά μας κατά την μετάνοιά μας”

Τελος διακονούν το Μέγα Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Ο κ. Αθανάσιος έκανε κάλεσμα προς το πολυπληθές εκκλησίασμα “να προσπαθήσουμε να τους μιμηθούμε στην αγάπη, στην υπακοή, στην προσευχή και στην καθαρότητα της ψυχής, να έχουμε αγγελική πολιτεία , να γίνουμε Άγγελοι που θα καλλιεργήσουμε μέσα μας τις αρετές και θα απαλλαγούμε από τα πάθη”.

Αυτή την ώρα τελείται Ιερά Αγρυπνία από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μ. Περιστερίου Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Άγγελο Ανθόπουλο.

Διαβάστε ακόμα