Αρχιερατική Θ. Λειτουργίας για τους Αθλητές

Κατόπιν εισηγήσεως της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Αθλητισμού, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τη Συνεδρία της 10ης Μαΐου 2023, αποφάσισε, στο πλαίσιο της ποιμαντικής μέριμνας Αυτής για τους ανθρώπους του Αθλητισμού, την κατ’ έτος τέλεση της Θείας Λειτουργίας υπέρ των αθλητών, των προπονητών και των αθλητικών παραγόντων όλων των ολυμπιακών αθλημάτων.

Η πρώτη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε από τον Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Αθλητισμού, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Παγκρατίου, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, όπου είχαν προσκληθεί να συμπροσευχηθούν αθλητές, προπονητές και αθλητικοί παράγοντες όλων των αθλητικών σωματείων της Ελλάδος.

Με τον Σεβ. Χίου συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματεύς της Επιτροπής, ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Φειδόπουλος (παλαιός βαδιστής), μέλος της Επιτροπής και οι Εφημέριοι του Ι. Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτεροι π. Κυριάκος Τσουρός, π. Χρήστος Αργυρόπουλος και Δημήτριος Σκόνδρας.

Μεταξύ των πιστών ήταν τα μέλη της Επιτροπής κ. Γεώργιος  Νικολόπουλος, Ομοτ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, κ. Πολυξένη Αργειτάκη, Επικ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής κ. Αθανάσιος Σταθόπουλος, η κ. Μαρίκα Καρδαρά (ΣΕΓΑΣ), ο κ. Ιωάννης Μόσχοβας (Ομοσπονδία ΚΑΡΑΤΕ), ο κ. Νίκος Κοντός, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναρρίχησης και ορειβασίας, η κ. Εύη Μωραϊτίδου, Ολυμπιονίκης του πόλο, η εκπρόσωπος των αθλητών κ. Έλενα Ξενάκη, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας βόλεϋ, οι Βουλευτές Χίου κ. Παναγιώτης Μηταράκης (παλαιός βαλκανιονίκης στην ξιφασκία) και κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, ο πρωταθλητής σφυροβολίας κ. Χρήστος Πολυχρονίου, οι χρυσοί νικητές των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων κ. Γεώργιος Χαραμαντάς (δισκοβολία και σφαιροβολία) και κ. Γεώργιος Σ. Στείρος, μέλος της Επιτροπής (άλμα εις ύψος), αθλητές από διάφορα αγωνίσματα (μπάσκετ, χάντμπολ, άρση βαρών κ.λπ.), οι οποίοι προσήλθαν και στη Θεία Κοινωνία, η Διευθύντρια του ΣΕΓΑΣ κ. Καλυψώ Δέρβου, μέλος της Επιτροπής, Καθηγητές Πανεπιστημιακών Σχολών και πολλοί πιστοί.

Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και προέβη σε μια θεολογική ανάλυση της συνδέσεως Εκκλησίας και Αθλητισμού, τονίζοντας ότι το ανθρώπινο σώμα, το οποίο είναι δημιούργημα του Θεού, προσελήφθη από τον Υιό και Λόγο του Θεού κατά την ενανθρώπησή Του και γίνεται ναός του Αγίου Πνεύματος και, ως εκ τούτου, χρήζει της φροντίδας του ανθρώπου. Έκανε αναφορά στις αθλητικές φράσεις της Παύλειας διδασκαλίας και επισήμανε ότι η Εκκλησία μας, εμπνευσμένη από τον χώρο του Αθλητισμού, χρησιμοποιεί αντίστοιχα για τους μάρτυρες και τους οσίους τους όρους «αθλοφόροι» και «ασκητές». Επίσης έκανε ειδική αναφορά στον Άγιο Μακάριο Επίσκοπο Κορίνθου ως «αλείπτη» (προπονητή) των Αγίων νεομαρτύρων, προτείνοντας να ανακηρυχθεί Προστάτης Άγιος των προπονητών.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ιδιαίτερα ότι το ήθος του Αθλητισμού καθιστά ξένο αυτόν προς τη βία και κάλεσε όλους σε προσπάθεια να παιδαγωγηθούν οι φίλαθλοι-οπαδοί, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα βίας στα γήπεδα. Τέλος, κάλεσε τους πιστούς στον δρόμο ταχύτητος της μετανοίας, στον δρόμο αντοχής της ασκήσεως, υπερπηδώντας τα εμπόδια των πειρασμών και ρίπτοντας μακριά τον παλαιό άνθρωπο, ώστε να επιτευχθούν άλματα πνευματικά, στηριζόμενα στο κοντάρι της μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας.

  Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εδόθη ως ευλογία του Μακαριωτάτου η εικόνα του Αγ. Νέστορος, Προστάτου των αθλητών και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τους αθλητές και παράγοντες στην Ενοριακή  Αίθουσα.

Διαβάστε ακόμα