Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιερωσύνη και τους Ιερείς από τον Μητροπολίτη Σταγών

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιερωσύνη και τους Ιερείς

Ευρισκόμενοι εντός της προερτίου περιόδου του Αγίου Δωδεκαημέρου, η Ιερά Μητρόπολις Σταγών και Μετεώρων διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιερωσύνη και τους Ιερείς, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων Καλαμπάκας, με την συμμετοχή του ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως, των Μοναστικών Κοινοτήτων και πλήθους λαού.

Η διοργάνωσή της οφείλεται εξ ολοκλήρου στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο, ο οποίος, με την ειλικρινή και πατρική  αγάπη που τον διακρίνουν για τα πνευματικά του τέκνα, ήθελε αφενός να δείξει σε όλους την μεγάλη αξία της Ιερωσύνης και αφετέρου να τιμήσει με το ύψιστο βραβείο της Μητροπόλεώς μας, το Αργυρούν Παράσημον του Αγίου Βησσαρίωνος, εκείνους τους Ιερείς που με το παράδειγμά τους και τον τρόπο ζωής τους έγιναν πρότυπα για τα τέκνα τους και τα οδήγησαν είτε στην Ιερωσύνη είτε στον Μοναχισμό.

Οι Ιερείς αυτοί, έξι στον αριθμό, ἀσκοῦντες ἐπαξίως τὸ τῆς Ἱερωσύνης ὑπούργημα, κατέδειξαν ἑαυτοὺς πολυειδῶς καὶ πολυτρόπως χρησίμους καὶ εὐεργετικοὺς τῇ Ἐκκλησίᾳ με την προσφορά σαρκός εκ της σαρκός τους προς τον Θεό.

Με αυτήν την σκέψη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, τους τίμησε και τους επαίνεσε ως ελάχιστη ανταπόδοση της Εκκλησίας προς τα πρόσωπά τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απόδοση επίκαιρων Ύμνων, οι οποίοι  κρίθηκε ορθό και αναγκαίο να αποδοθούν από Χορό αποτελούμενο από Κληρικούς της Μητροπόλεώς μας.

Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε ο αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλλιακμάνης, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και επί σειρά ετών Καθηγητής της θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν προσκλήσεως του Σεπτού Ποιμενάρχου μας.

Ο π. Βασίλειος με την επιστημοσύνη, πλήρη θεολογική κατάρτιση, παραστατικότητα και ευφράδεια λόγου που τον διακρίνουν, ανέπτυξε ομιλία σχετική με την Ιερωσύνη υπό τον τίτλο: «Η κενωτική πορεία του Ιερέως».

Μετά την ομιλία, τον λόγο έλαβε ο κ. Θεόκλητος, ο οποίος, αφού εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον ομιλητή, αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία της Ιερωσύνης για ολόκληρη την ανθρωπότητα και την δυνατότητα που δίνει αυτή στον άνθρωπο να φθάσει στην θέωση.

Μίλησε με θερμά λόγια για τους Ιερείς της Μητροπόλεώς του, οι οποίοι με απλότητα και σεμνότητα υπηρετούν τον λαό του Θεού, μερικές φορές κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, αφού οι Ενορίες που διακονούν είναι ως επί το πλείστον μικρές και απομακρυσμένες.

Για το τέλος άφησε τα έξι τιμώμενα πρόσωπα. Όπως σημείωσε: «είναι πολύ σημαντικό για έναν Ιερέα να γίνεται πρότυπο για τα κατά σάρκα τέκνα του και εκείνα να τον ακολουθούν στον δύσκολο δρόμο της Ιερωσύνης. Ο έπαινος και η τιμή της Εκκλησίας προς αυτούς είναι η ελάχιστη αντάποδοση». Ακολούθησε η απονομή σε έναν έκαστο εξ αυτών του Αργυρού Παρασήμου του Αγίου Βησσαρίωνος καθώς και του Ευεργετηρίου Γράμματος.

Η σεμνή και ιεροπρεπής τελετή έκλεισε με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης, με την ελπίδα η Εκκλησία να αναδεικνύει συνεχώς άξιους Ιερείς προς διακονίαν του λαού και δόξαν Θεού.

Διαβάστε ακόμα