Φθιώτιδος: «Ο κληρικός είναι το εκούσιο εξιλαστήριο θύμα σε κοινωνίες ενοχικές αλλά αμετανόητες»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους πιστών, ανάμεσά τους και πολλών μαθητών από το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Λαμίας,  τελέσθηκε σήμερα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στον Πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της ομωνύμου Ενορίας της πόλεως Λαμίας. 

          Κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του αδελφού της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος, π. Δαμασκηνού Καρδαρά, παρουσία του Αγίου Καθηγουμένου της Μονής, Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη και του πνευματικού του πατέρα, Αρχιμ. π. Ιερεμία Ξαγάρα, επίσης αδελφού της Ιεράς Μονής. 

          Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου. 

          Ο νέος Διάκονος π. Δαμασκηνός στον σύντομο και γεμάτο συγκίνηση λόγο του, αναφέρθηκε στους βασικούς σταθμούς της ζωής του, με ιδιαίτερη έμφαση στα μαθητικά του χρόνια και στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, από όπου και αποφοίτησε, αλλά και ακολούθως στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, της οποίας τυγχάνει Πτυχιούχος. 

          Ευχαρίστησε την οικογένειά του, τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής π. Γερμανό, τον Πνευματικό του Πατέρα π. Ιερεμία και όλη την Αδελφότητα της Μονής Αγάθωνος και όλους όσους εστήριξαν την επιλογή του και με λόγια ευγνωμοσύνης και άπειρου υιικού σεβασμού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη και Πατέρα του κ. Συμεών για την πολλή του πατρική αγάπη, με την οποία τον περιέβαλε και τον περιβάλλει, εκζητώντας τις ευχές όλων.

           Ο Σεβασμιώτατος στον πατρικό του λόγο προς τον μοναχό π. Δαμασκηνό τόνισε:

          «Χαίρομαι που αυτό το ταξίδι το ξεκίνησες με ευχαριστία και με ευγνωμοσύνη κι ο Θεός προβλέποντας αυτή σου την ευχαριστιακή διάθεση, αυτό σου το ήθος, την καλοσύνη σου, αυτή την παιδικότητα που έχεις, έστω και αν είσαι ώριμος στην ηλικία, προσβλέποντας λοιπόν και προβλέποντας ο Παντογνώστης Κύριος, σου επεφύλαξε ευλογίες και δώρα για να ξεκινήσεις αυτό το δρόμο.

Η πρώτη και μεγάλη ευλογία είναι ότι ανήκει στη μεγάλη μάντρα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος. Δεν είναι μικρό πράγμα να είσαι Αγαθωνίτης. Είδες ότι πρόσφατα η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η περί αυτόν Ιερά  Σύνοδος κατέταξε στις 14 Ιουνίου του 2022 τον Όσιο Βησσαρίωνα στην Δέλτο των Αγίων. Αλλά πώς τον κατέταξε; Όχι απλώς, ο Όσιος Βησσαρίων, αλλά ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και για την Μονή και για τον τόπο μας. Σ αυτή λοιπόν τη χορεία των Αγαθωνιτών Πατέρων συγκαταλέγεσαι κι αυτό φυσικά δεν είναι αφορμή καυχήσεως αλλά είναι βατήρας ευθύνης, για να αποδειχθείς άξιος αυτής της αγαθωνίτικης παραδόσεως. Και η παρουσία άλλωστε σήμερα εδώ του Αγίου Καθηγουμένου, αγαπητού εν Χριστώ αδελφού κ. Γερμανού και του πνευματικού σου πατρός, π. Ιερεμία, ήρθε να επισφραγίσει και να επιβεβαιώσει αυτή σου την αποστολή. Να είσαι πάντοτε στη ζωή σου, σε όποια διακονία κι αν έχεις μέσα στην Εκκλησία, ένας αγαθωνίτης μοναχός, να έχεις την αναφορά σου στην Παναγία την Αγαθωνίτισσα, στον Όσιο Αγάθωνα, στον Όσιο Βησσαρίωνα, στον μακαριστό Γέροντα Δαμασκηνό, τον οποίο σήμερα ιδιαιτέρως ενθυμούμεθα, τον καθηγούμενο Δαμασκηνό Ζαχαράκη, στον μακαριστό καθηγούμενο Γερμανό, τον παπά Ανυπόμονο, τον θρυλικό καθηγούμενο των αγώνων και της δικαιοσύνης, αλλά και όλους τους πατέρες που μέσα στο διάβα των αιώνων της ιστορίας της Μονής έδωσαν την καλή μαρτυρία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Σου επιφύλαξε όμως η χάρις του Θεού και άλλα δώρα: σε περιστοιχίζουν εκλεκτοί Πατέρες, χειροτονείσαι στον Ναό της Αγίας Βαρβάρας, εμβληματικό ναό της Μητροπόλεως μας και χειροτονείσαι την μέρα της εορτής, γιατί σήμερα συνεορτάζουμε μαζί με την Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα, τον Όσιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, του οποίου φέρεις το όνομα, αλλά και τον σπουδαίο Εθνομάρτυρα, Νεομάρτυρα και Ιερομάρτυρα τον Άγιο Σεραφείμ, Επίσκοπο Φαναριού και Νεοχωρίου. Από όλους αυτούς τους Αγίους έχεις ανάγκη να εμπνευστείς, να πάρεις μηνύματα, προτάγματα και να ακολουθήσεις τα βήματά τους, διότι και την μαρτυρία, τη γενναιότητα και τη λεβεντιά της Αγίας Βαρβάρας έχεις ανάγκη στο δρόμο σου και την πιστότητα στην παράδοση και στο χρέος απέναντι στην Εκκλησία και στην πατρίδα του Αγίου Σεραφείμ. Έχεις ανάγκη να λάβεις μαζί σου και την ακρίβεια στη δογματική πίστη, στην ορθοδοξία και στην ορθοπραξία του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, αλλά και τον τρόπο έκφρασης αυτής της πίστης μέσα από την τέχνη, τη φιλοκαλία και την ομορφιά έχεις επίσης μεγάλη ανάγκη στη ζωή σου.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ανάμεσα στα έργα του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού υπάρχουν έργα γνωστά και υπάρχουν έργα άγνωστα. Τη σημερινή ημέρα θα σου χαρίσω κι αυτό θα είναι το δώρο για τη χειροτονία σου, θα σου χαρίσω το Εγκώμιο του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στην Αγία Βαρβάρα. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός εγκωμίασε την Αγία Βαρβάρα. Ο 12ος  αγιολογικός του λόγος είναι ένα Εγκώμιο στην Αγία Βαρβάρα. Μιλάει με πολλή αγάπη για το πρόσωπο της Μάρτυρος, μιλάει με πολύ θαυμασμό, μας μεταφέρει σχεδόν σαν να είναι ένας σύγχρονος σεναριογράφος και σκηνοθέτης τολμώ να πω, και διευθυντής φωτογραφίας το σκηνικό του Μαρτυρίου της, λεπτό προς λεπτό, περιγράφοντας και ερμηνεύοντας και θεολογώντας σε κάθε στιγμιότυπο αυτής της μαρτυρικής της πορείας. Εκ Πνεύματος Αγίου φωτισμένος από το Θεό, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας παραδίδει τις προσευχές της Αγίας την ώρα του Μαρτυρίου, το πώς η Αγία Βαρβάρα προσευχήθηκε την ώρα που θυσιαζόταν άδικα, την ώρα που κατακρεουργείτο, την ώρα που έδινε τη ζωή της σαν κακούργος κι εγκληματίας, χωρίς να έχει αδικήσει, χωρίς να έχει πειράξει, χωρίς να έχει βλάψει κανέναν. Η Αγία την ώρα του μαρτυρίου συγχωρεί, η Αγία την ώρα του μαρτυρίου αγαπά, η Αγία την ώρα του μαρτυρίου το πιο φοβερό και συγκλονιστικό σκανδαλίζεται και λυπάται από το κατάντημα των βασανιστών της, των διωκτών της, στενοχωρείται γιατί θα χάσουν την αιώνια ζωή, στεναχωρείται και θλίβεται, γιατί θα χάσουν την Αιώνια Βασιλεία, την αιώνια τρυφή, αλλά συγχρόνως προσεύχεται και για σένα η Αγία Βαρβάρα, προσεύχεται για όλους μας. Την ώρα του Μαρτυρίου της μας παραδίδει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ότι προσευχόταν και δεόταν στο Θεό να δίνει μεγάλη παρρησία, να δίνει μεγάλη παρηγορία η αγάπη του Θεού σε όσους θα τιμούν το Μαρτύριο της μέσα στους αιώνες, σε όσους τιμούν τη μνήμη της μέσα στους αιώνες, όχι γιατί η ίδια είχε ανάγκη μιας εγωιστικής ικανοποιήσεως από την τιμή των ανθρώπων, αλλά γιατί ήξερε ότι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να τιμούμε τους Αγίους, οι άνθρωποι εμείς οι ταλαίπωροι, έχουμε ανάγκη να προστρέχουμε τους Αγίους.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός παρακαλεί την Αγία Βαρβάρα, της προσφέρει τις αδυναμίες του, της προσφέρει τις ελλείψεις του, της προσφέρει την ταπείνωση του, της προσφέρει τα χτυπήματα του βίου αυτού, διότι η ζωή μας, π. Δαμασκηνέ, είναι δεδομένο ότι δεν είναι βίος ανθόσπαρτος, δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Σήμερα όλοι θα αναφωνήσουν το «Άξιος», θα σε χειροκροτήσουν, αλλά ενδεχομένως αύριο μπορεί κάποιοι να σε σταυρώσουν, κάποιοι να σε λιθοβολήσουν, κάποιοι να σε παρεξηγήσουν, κάποιοι να μην σε κατανοήσουν. Έτσι είναι η ζωή του ιερέα, έτσι είναι η ζωή του κληρικού και πολύ περισσότερο του Επισκόπου μέσα στη ζωή της Εκκλησίας. Ο κληρικός είναι το αλεξικέραυνο που δέχεται πάνω του όλους τους κεραυνούς, ο κληρικός είναι ο κυματοθραύστης που δέχεται όλα τα κύματα, ο κληρικός είναι το εκούσιο εξιλαστήριο θύμα και ιδιαίτερα για κοινωνίες ενοχικές, οι οποίες δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη και το βάρος της μετανοίας, την πρόκληση της μετανοίας και προτιμούν τη μετάθεση των ευθυνών προκειμένου να εθελοτυφλούν μπροστά στα προτάγματα της ζωής.

Εσύ, π. Δαμασκηνέ, δεν θα επηρεαστείς από όλα αυτά. Εσύ σήμερα καλείσαι όχι για τα ανθρώπινα, αλλά για τα θεϊκά. Σήμερα προσκαλείσαι όχι να βλέπεις στις έριδες, στους ψιθυρισμούς, στα μικροσυμφέροντα, στις μικρότητες αυτού του κόσμου, αλλά εσύ θα βλέπεις το μεγαλείο του Θεού, θα βλέπεις το μεγαλείο της αγάπης του Θεού που εσένα ένα καλό παιδί σε εξέλεξε, σε διάλεξε ως αγαθό ισραηλίτη, σε διάλεξε, για να σε φέρει στην Αγία Τράπεζα, στο Θυσιαστήριο να σε κάνει διάκονο της Εκκλησίας, διάκονο του Θεού και διάκονο του ανθρώπου.

Αυτή την τιμή και την ευλογία θα έχεις πάντοτε μέσα στην καρδιά σου και αυτό δεν σε γεμίζει ευτυχία και δύναμη, με αυτό θα σκουπίζεις τα δάκρυά σου, με την αγάπη του Θεού και όποτε θλίβεσαι, δύο πράγματα να ενθυμείσαι. Πρώτον θα ενθυμείσαι ότι ο Θεός σε αγαπά, ότι ο Θεός σε αγαπά σκανδαλιστικά, όπως μας αγαπά όλους όπως έλεγε ένας μεγάλος θεολόγος: «Είναι τρελλή η αγάπη του Θεού». Η αγάπη του Θεού είναι μωρία για τους κοσμικούς, είναι σκάνδαλο για αυτούς που είναι μακριά από την Εκκλησία, θα ενθυμείσαι τον Εσταυρωμένο που είναι εκεί για σένα, που σε αγαπά, που σταυρώθηκε για σένα και θα τρέχεις να ακουμπάς και να ξεκουράζεσαι πάνω στις πληγές του Εσταυρωμένου. Επίσης, όσες φορές και αν δυσκολευτείς στη διακονία σου, θα υπάρξουν εντάσεις, πικρίες, δυσκολίες, θα υπάρξουν προβλήματα, μέσα στην ζωή είναι όλα αυτά, να ξέρεις ότι έχεις μια αγκαλιά που σε περιμένει κι αυτή είναι η αγκαλιά του Επισκόπους σου. Εδώ θα έρχεσαι να ξεκουράζεσαι και να παίρνεις δύναμη, για να συνεχίζεις εσύ και εγώ και όλοι μαζί να συνεχίζουμε τον αγώνα της πίστεως, την ομολογία του Ευαγγελίου και τη διακονία των αδελφών μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να διακονούμε ανεξαρτήτως, απροϋποθέτως, απροκαταλήπτως, δεν θα μας επηρεάσουν οι αδυναμίες των ανθρώπων. Όποιος δεν μπορεί να αποδεχτεί την αγάπη μας και δεν είναι έτοιμος για αυτήν, θα τον σεβαστούμε, θα τον κατανοήσουμε, αλλά δεν θα κάνουμε έκπτωση στην αγάπη. Θα συνεχίσουμε να αγαπάμε, γιατί η μοναδική μας αποστολή είναι μόνο αυτή. Μία αποστολή έχουμε στον κόσμο, μονάχα να αγαπούμε. Μία εξουσία, την εξουσία της αγάπης. Μία δύναμη, τη δύναμη της αγάπης».

Ακολούθησε σε κλίμα συγκίνησης η εις Διάκονον Χειροτονία του π. Δαμασκηνού, σύσσωμου του εκκλησιάσματος αναφωνούντος την ιαχή και την ευχή «Άξιος»!

Τέλος, ο νέος Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Δαμασκηνός δέχθηκε τις ευχές όλων για την από Θεού δύναμη στην νέα του διακονία και ζωή.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα