Η εορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πνευματική κατάνυξη γιορτάσθηκε η μνήμη της εφόρου και πολιούχου της Δράμας, Αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.

Ο εορτασμός ξεκίνησε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου με την μουσική εκδήλωση «ΜΑΡΤΥΣ ΒΑΡΒΑΡΑ ΠΑΝΑΟΙΔΙΜΕ» στην οποία συμμετείχαν τα Μουσικά Σχολεία Καβάλας, Δράμας και ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός «Ευ νεάνιδες» του τμήματος Μουσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπό την επιμέλεια του Δρ. Γεωργίου Πατρώνα. Οι χορωδίες έψαλαν ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια. Κατά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία ο χορός «Ευ νεάνιδες» έψαλε στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας.

Το απόγευμα της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου τελέστηκε Παράκληση της Αγίας Βαρβάρας στο ομώνυμο ναΰδριο της πόλεως και ακολούθως ξεκίνησε η μεγαλοπρεπής λιτανεία η οποία κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ναό.

Στη συνέχεια εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου ο οποίος και μίλησε κατάλληλα.

Το βράδυ της παραμονής τελέστηκε ιερά αγρυπνία στο ναΰδριο της Αγίας Βαρβάρας. Πλήθος πιστών και νέων παιδιών περνούσαν να προσκυνήσουν την εικόνα της Αγίας και στη συνέχεια με αυτοσχέδια καραβάκια έστελναν τα κεράκια τους στο βυθισμένο στα νερά Ναό της.

Τη Δευτέρα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, χοροστάτησε στον Όρθρο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο και τον ιερό κλήρο της πόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες μετέβησαν στο Στρατόπεδο « Φωστηρίδη» και τέλεσαν δοξολογία στη Μονάδα του Πυροβολικού, που γιορτάζει την προστάτιδά του.

Διαβάστε ακόμα