Η Ορεστιάδα τίμησε τον Άγιο Ορέστη

Η πόλη της Νέας Ορεστιάδας με ιδιαίτερη ευλάβεια τίμησε, στις 13 του μηνός Δεκεμβρίου ε.έ. τον Άγιο Ορέστη μαζί με τους συναθλητές του αγίους Μάρτυρες Ευστράτιο, Αυξέντιο, Μαρδάριο και Ευγένιο, δεδομένου ότι το όνομα του Αγίου Ορέστη παραπέμπει στον Ορέστη της ελληνικής μυθολογίας, του γιό του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, που κατά την παράδοση ήταν ο πρώτος οικιστής της αρχαίας Ορέστειας, της σημερινής δηλαδή Αδριανουπόλεως.

Άλλωστε, αμέσως μετά την εγκατάσταση του πρώτου προσφυγικού πληθυσμού από την Αδριανούπολη στη Νέα Ορεστιάδα το 1923 το πρώτο παιδί που βαπτίστηκε στη νέα πατρίδα ονομάστηκε Ορέστης και ο πρώτος Γυμναστικός Σύλλογος της νέας αυτής πόλης από της ιδρύσεώς του το 1927 φέρει τον τίτλο ʺΟΡΕΣΤΗΣʺ. Μέχρι σήμερα ο ιστορικός Γυμναστικός αυτός Σύλλογος υφίσταται και η ποδοσφαιρική του ομάδα εκπροσωπεί την πόλη μας στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας.

Αφ’ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγησε τους άρτους στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ορέστου, που βρίσκεται στο αύλειο χώρο του Επισκοπείου Ορεστιάδος, παραπλεύρως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Θεοδώρων.

Ανάμεσα στους πιστούς, πού είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Ορέστου, που ευγενώς προσέφερε στην τοπική Εκκλησία το 2016 ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ήταν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου της ποδοσφαιρικής ομάδος ʺΟΡΕΣΤΗΣʺ και αρκετοί αθλητές του Συλλόγου και ποδοσφαιριστές, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλές επιτυχίες και τους συνέστησε να εμπνέονται στη ζωή τους από την γενναιότητα, το φρόνημα και την αγωνιστικότητα του Αγίου Ορέστου.

Ο Σεβασμιώτατος επίσης ευχήθηκε σε όλους όσους φέρουν το όνομα του Αγίου Ορέστη, που δεν είναι λίγοι στην Ορεστιάδα, και ιδιαιτέρως συνεχάρη τον εξ Ορεστιάδος Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ορέστη Μητρούδη, για το ήθος του και την σεμνή και αθόρυβη διακονία του δίπλα στον Επίσκοπό του.

Διαβάστε ακόμα