Καλώς ήλθε το 2024!

Του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, Θεολόγου – Κοινωνιολόγου

            Το πέρασμα και την αλλαγή του χρόνου δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Τον καθορίζουν και τον αιχμαλωτίζουν τα ρολόγια, τον δημεύουν και τον επιβάλουν τα ημερολόγια. Εμείς απλά τον παρακολουθούμε άλλοτε ασθμαίνοντας, κάποτε κλαίγοντας, συχνάκις γελώντας.

            Εκείνο που απομένει είναι να αποχαιρετίσουμε το 2023 με νοσταλγία για τις ευχάριστες στιγμές του, με δοξολογία Κυρίου για τις ωραίες του ημέρες και με αναπόφευκτη θλίψη για τις δυσάρεστες ώρες του. Πολλά ίσως πετύχαμε, σε αρκετά όμως αστοχήσαμε, ως πρόσωπα και ως κοινότητα. Όσο και αν το βλέμμα μας είναι αισιόδοξο και το πνεύμα μας επιεικές, τα γεγονότα έρχονται για να τον προδώσουν ότι δεν ήταν και ο καλύτερος, αλλά πιστό αντίγραφο των προηγούμενων. Εστίες πολέμου, οικονομική κρίση, περιβαλλοντολογικά προβλήματα, αύξηση εγκληματικότητας υπάρχουν ως κατήγοροι του απερχόμενου χρόνου, ως θέματα ζωτικά που ταλανίζουν, χαρακτηρίζουν. βασανίζουν τον πλανήτη μας και τον τόπο μας. Είναι οι καταστάσεις που μας κάνουν να ακροβατούμε μεταξύ απογοήτευσης και πίστης, μεταξύ εσωστρέφειας και αποφασιστικότητας, μεταξύ επιφύλαξης και σοβαρότητας.

            Μην απελπιζόμαστε, μην αποκάμουμε, μη λακίζουμε∙ στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και στο ύψος των ευθυνών μας ας τοποθετηθούμε και ας αναμετρηθούμε. Τίποτα δεν είναι καμένο, κανένας δεν είναι χαμένος. Με αμέτρητα αισθήματα ελπίδας και με πλούσια αποθέματα υπομονής ας υποδεχθούμε το νέο έτος, 2024. Ας του πούμε το “καλώς ήλθες”!. Μας το χάρισε η πρόνοια του Θεού και ανάλογα να του συμπεριφερθούμε σαν άτομα και σαν κοινωνία. Η ανθρώπινη θέληση κρύβει τόσες δυνάμεις ώστε τα αρνητικά να τα στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και τα θετικά να τα προβάλουμε σε φίλους και εχθρούς.

            Οφείλουμε να διαχειριστούμε τις 366 ημέρες που θα έρθουν με σύνεση, με συναδελφωσύνη, με καρτερία. Στις δυσκολίες τον Θεό να έχουμε βοηθό, στις επιτυχίες τον Κύριο συνοδοιπόρο, στη βιωτή μας τα παιδιά Του συναντιλήπτορες. Αυτές ας είναι οι ευχές μας, οι προσδοκίες μας, οι σκοποί μας τους δώδεκα μήνες που θα έρθουν, για χρόνια πολλά και για πάντα.

Διαβάστε ακόμα