Κυριακή των Προπατόρων στην Γουριά Αιτωλοακαρνανίας

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Γουριά Αιτωλοακαρνανίας ιερούργησε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Την ημέρα αυτή η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Προπατόρων του Χριστού, τον Προφήτη Δανιήλ, τους Τρείς Παίδες και τον Άγιο Διονύσιο, Επίσκοπο Αιγίνης τον εν Ζακύνθω.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ανέλυσε την παραβολή του δείπνου, η οποία, μέσα από διάφορες εικόνες παρμένες από την ζωή μας, επιδιώκει να μας οδηγήσει σε βαθύτερα νοήματα που σχετίζονται με την σωτηρία μας.

«Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας συμφωνούν, ότι στο πρόσωπο του οικοδεσπότη καθρεφτίζεται ο ίδιος ο Θεός, ο οποίος καλεί τον άνθρωπο κάθε εποχής στον μυστικό δείπνο της ουράνιας Βασιλείας Του. Έναν δείπνο, ο οποίος δεν έρχεται να προσφέρει γήινες και προσωρινές απολαύσεις, όπως τα γαστρονομικά εδέσματα των ημερών αυτών τα οποία μαγνητίζουν την γεύση μας, αλλά περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, όλες εκείνες τις πνευματικές απολαύσεις, για τις οποίες διψά η ανθρώπινη ψυχή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε, ότι η συνέχεια της παραβολής μας επιφυλάσσει μία τριπλή απογοήτευση. Τρεις αρνήσεις εισέπραξε ο οικοδεσπότης, η καθεμία με τον δικό της ιδιαίτερο συμβολισμό, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και ανέλυσε αυτούς τους συμβολισμούς.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι: «Ο κύριος του δείπνου, όμως, δεν απελπίζεται. Στέλνει τον δούλο του να αναζητήσει στις φτωχογειτονιές και τα σοκάκια τους φτωχούς, τους τυφλούς και τους αναπήρους. Γνωρίζει πως αυτοί θα έρθουν οπωσδήποτε. Γιατί; Διότι βιώνουν τον πόνο, την στέρηση και την φτώχεια. Το μεγάλο δείπνο αποτελεί γι’ αυτούς την μεγάλη ευκαιρία να απολαύσουν αυτά που τους στέρησε η ζωή.

Ας μπορούσαμε, αδελφοί μου, να νιώθαμε το ίδιο φτωχοί, τυφλοί και στερημένοι από αληθινή χαρά και αληθινό πλούτο, όπως εκείνοι! Ας μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε πως η γη αυτή δεν έχει να μας προσφέρει καμία αληθινή και μόνιμη ανάπαυση, παρά μόνον τα ξυλοκέρατα της επιβίωσης! Ας μπορούσαμε να ζούμε διαρκώς με τον πόθο του δείπνου, που πραγματοποιείται στο δικό μας παρόν, του δείπνου της Θείας Ευχαριστίας, όπως αναφέρει και ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, η οποία αποτελεί  πρόγευση της αιώνιας μακαριότητας».

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του τόνισε: «Τα εορταστικά ήθη και έθιμα, οι επισκέψεις και οι εκδηλώσεις, οι ευχές και τα δώρα είναι εδώ για να αλλάξουν, έστω και προσωρινά, την καθημερινότητά μας. Ας μην γίνουν, όμως, αιτία να αδιαφορήσουμε για την πρόσκληση του επουράνιου Οικοδεσπότη, ο Οποίος, σε λίγες μέρες, θα μας καλέσει στο πλούσιο δείπνο Του. Το βράδυ των Χριστουγέννων, οι ουρανοί θα αναγγείλουν την άφιξή Του. Δεν στέλνει πλέον απεσταλμένους για να μας αναζητήσουν. Μας επισκέπτεται εξ ύψους ο Ίδιος, αναζητώντας τον καθέναν από μας. Έρχεται να μας θυμίσει πως ανήκουμε σ’ Εκείνον και πως μας συνδέει με Αυτόν η θεία πνοή της αγάπης Του. Μας αναζητά, προκειμένου να μας προσφέρει χαρά, προερχομένη από την Θεία Του μακαριότητα και να μας καταστήσει μετόχους της Θείας Του Χάριτος».

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευχήθηκε στους πιστούς για την εορτή των Χριστουγέννων λέγοντας: «Η Γέννηση του Χριστού είναι ένα γεγονός που πρέπει όλους να μας συγκλονίζει. Όταν η λάμψη των Χριστουγέννων και η αύρα του Αγίου Δωδεκαημέρου αντικατασταθεί από την ρουτίνα της καθημερινότητας, να μείνει μέσα στην ψυχή μας η χαρά που ένιωσαν οι ποιμένες και οι μάγοι, όταν προσκύνησαν τον τεχθέντα Βασιλέα. Να κρατήσουμε μέσα στην καρδιά μας την αγάπη, το φως, την ειρήνη που πηγάζει από το σπήλαιο της Βηθλεέμ για να σηματοδοτούν και να νοηματοδοτούν την ζωή μας».

Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας μετέβη στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, όπου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος προέστη της Δοξολογίας για την εορτή των Τριών Παίδων εν Καμίνω, Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος. Παρέστησαν ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού, η Λιμενάρχης Μεσολογγίου και εκπρόσωποι των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα