Κυριακή των Προπατόρων στην Ι. Μητρόπολη Ιερισσού

Την Κυριακή των Προπατόρων, Κυριακή ΙΑ΄ Λουκά (Λουκ. ιδ΄ 16-24), 17η Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τον Διάκονό του π. Νικόλαο Τσεπίση, επεσκέφθη την Ενορία Αγίου Νικολάου Κρήμνης, επειδή την ημέρα της Πανηγύρεως του Αγίου Νικολάου εόρταζε η Ενορία Αγίου Νικολάου Ιερισσού και ως εκ τούτου αδυνατούσε να μετέχει της χαράς των πνευματικών του παιδιών της Κρήμνης. 

Τον υπεδέχθησαν ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδ. Οικ. π. Αστέριος Κοντός και ο Παν. Αρχιμ. π. Νήφων Καζάνας, καθώς και ο Τοπικός Πρόεδρος κ. Παύλος Παυλούδης. Παρ’ όλο το ψύχος που επικρατούσε στην Περιοχή, οι Ενορίτες της Κρήμνης προσήλθαν στην Ευχαριστιακή Σύναξη και μάλιστα πολλές οικογένειες με τα μικρά τέκνα τους συμμετείχαν στην κοινή Προσευχή!

Να σημειωθεί ότι η Ενορία αυτή πριν από λίγο καιρό, με ευλογία του Επισκόπου μας και προσωπική επιστασία του Γενικού μας Αρχιερατικού Επιτρόπου Παν. Αρχιμ. π. Δωροθέου Ζέρβα, εκκίνησε τον μεγάλο αγώνα της Αγιογραφήσεως του Ιερού Ναού, σκοπό τον οποίο εγκολπώθηκε ο καλός Εφημέριος της Ενορίας και το έντιμο Εκκλησιαστικό της Συμβούλιο. Βεβαίως δεν θα κατορθωνόταν τίποτε, αν το έργο αυτό δεν το αγκάλιαζε ο φιλόχριστος Λαός της Κωμοπόλεως, ο οποίος, εν μέση κρίσει από το υστέρημά του, προσφέρει τον όβολό του για να ιστορηθεί και να αποκατασταθεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που κοσμεί την καρδιά της Ενορίας. Όντως τους αξίζουν έπαινοι και πολλά συγχαρητήρια! 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μήνυμα της Ευαγγελικής Περικοπής του Μεγάλου Δείπνου που, ως αναφέρει ο Λουκάς, ο Μέγας Οικοδεσπότης ανοίγοντας τις πύλες της καρδιάς Του έστρωσε στα Θεία Δώματά Του συμπόσιο μυστικό, πνευματικό και αιώνιο καλώντας τον σύμπατα κόσμο να γεμίσει το σπίτι Του και να γευτεί το δείπνο Του, να τον καταστήσει δηλαδή συνδαιτυμόνα Του (Λουκ. ιδ΄ 16, 23-24). 

Πρόκειται για το αιώνιο και αθάνατο Δείπνο που ασταμάτητα η Εκκλησία προσφέρει, καλώντας γενεές και γενεές πιστών να συμμετάσχουν στο μυστικό Σώμα του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, συνέχισε ο ομιλητής. Άλλωστε, τί άλλο είναι η Εκκλησία παρά η συμμετοχή στο Δείπνο της Ευχαριστίας, Δείπνο που συνιστά και φανερώνει την Εκκλησία. Και τί άλλο είναι η Ευχαριστία, παρά το Μυστήριο της Εκκλησίας, το Μυστήριο του όλου Χριστού. 

Κάθε φορά που οι πιστοί συναθροιζόμαστε «προσκαρτερώντας τη διδασκαλία των Αποστόλων και τον τεμαχισμό του Άρτου της Ευχαριστίας για τη Μετάληψη» (Πραξ. β΄ 42), ξαναγυρίζουμε πίσω στο Υπερώο του Μεγάλου Οικοδεσπότη, τη στιγμή ακριβώς που ο Ιησούς και οι Μαθητές Του τελούν το Δείπνο, βέβαιοι πως κάθε τέλεση του Μυστηρίου είναι το τελευταίο τούτο Δείπνο το Μυστικό. Μυστήριο άρρητο που είναι πάντα το ίδιο, όπως επίσης μία είναι και η θυσία και η Τράπεζα πάντοτε ίδια και ο Οικοδεσπότης Κύριος πάντα παρών, θύτης και θύμα, Λειτουργός, Προσφέρων και Προσφερόμενος. Στο Πασχάλιο τούτο Ευχαριστιακό Τραπέζι απολαμβάνουμε μοναδικά τη Δεσποτική Φιλοξενία και την Αθάνατο Τράπεζα, με ανυψωμένο τον ψυχικό μας κόσμο, έχοντας και ζώντας τη βεβαιότητα της συμμετοχής μας στο Πρώτο και Αέναο Δείπνο της Μεγάλης Πέμπτης της Ιερουσαλήμ. 

Τέλος ο Μητροπολίτης μας κάλεσε τον Λαό του Θεού να γευθεί αξίως, ενόψει της Γέννας του Χριστού, τούτη την Πασχάλια Ορθόδοξη ατμόσφαιρα που γεννάει η Ευχαριστία, το μυστήριο της χαράς, ως μυστηριακή εικόνα και πρόγευση της Αναστάσεως, που μεταμορφώνει την όλη Εκκλησία σε Δοξολογία και φανέρωση της ευλογητής Αγίας Τριάδος και την εγκεντρίζει στον Άρτο της Ζωής και της Αθανασίας, κατά τον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο! Έτσι μεταμορφώνεται ο κόσμος σε ένα Αγιοπότηρο, έτοιμο να μετουσιωθεί από την αστραπή του Πνεύματος, όπως μας το καταθέτει ο Ολιβιέ Κλεμάν! 

Το Ιερό Αναλόγιο τίμησαν ο Λαμπαδάριος κ. Αλέξιος Ζαρζάνης και ο Δομέστιχος κ. Ιωάννης Ντάνος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου καθώς και ο τοπικός Ιεροψάλτης.

Διαβάστε ακόμα