Λαμπρά η Αρναία πανηγύρισε τον Προστάτη της Άγιο Στέφανο

Με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και πάνδημη συμμετοχή του Λαού του Θεού πανηγύρισε η Έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, η ειδυλλιακάδομημένη Αρναία τη Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου, Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, στον ιστορικό και επιβλητικό Ιερό Ναό Του, το κόσμημα της Πόλης. Ο Ιερός αυτός Ναός, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, συνιστά τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τον γεραρό Άθωνα με την υπ’  αυτόν Ιερά Μητρόπολη, καθότι το σέβασμα της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου, ο πρώτος μετά τον Ένα Μάρτυρας, Στέφανος ο Αρχιδιάκονος, αποτελεί ‘’δάνειο’’ από το Άγιον Όρος στην αείποτε τοπική κοινωνία της Αρναίας, την οποία περιφρουρεί και επισκιάζει ως ‘’άγγελος’’ Κυρίου με τις λιτές Του…

Την Παραμονή της Εορτής, Τρίτη 26ηΔεκεμβρίου 2023 το εσπέρας, εψάλη Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Δράμας κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Ιωαννίνων κ. ΜΑΞΙΜΟΥ και Σισανίου και Σιατίστης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, προσκληθέντων ευγενώς από τον οικείο Ιεράρχη, ώστε να αποδοθεί η αρμόζουσα τιμή και το Εκκλησιαστικό μεγαλείο που συνοδεύει του Αγίου Στεφάνου τον λιθοβολισμό για τον Χριστό.

Τους αδελφούς του Αρχιερείς παρουσίασε προ της Απολύσεως ο Σεβ. Ιερισσού, τονίζοντας ότι η εδώ παρουσία τους δηλώνει την ενότητα της Εκκλησίας, την αδελφοσύνη του σεπτού χορού των Επισκόπων και κυρίως τη μιά Πίστη του Χριστού, τον ‘’κοινό δηλαδή νου’’ της Ορθοδοξίας.

Τον θείο λόγο διακόνησε κατ’  αυτήν την Ακολουθία ο χοροστατήσας άγιος Δράμας, ο οποίος, ως έμπειρος Ιεροκήρυξ και Φιλόλογος, τόνισε ότι ο Άγιος Στέφανος διακόνησε την κατά Χριστόν Οικονομία ως τέλειος μαθητής του Αμνού του Θεού. Υπέστη μαρτύριο, συγχώρησε τους σκληροτράχηλους φοβερούς διώκτες του και αξιώθηκε να απολαύσει τη θέα του Θεού, τη θεωρία των ‘’ανεωγμένων’’ ουρανών και τη Δόξα του Ηγαπημένου Του Ιησού, ως Θεανθρώπου με θεϊκό μεγαλείο καθήμενο εκ δεξιών της Δυνάμεως, τόπο και θέση απ’  όπου ουδέποτε απέστη. Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος διερμήνευσε το πρόσωπο του Στεφάνου ως το όριο ανάμεσα στον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό, αφού κατηγορήθηκε από τους συντοπίτες του διπλά: Α) Ότι απορρίπτει τον Μωϋσή ως Νομοθέτη του Ισραήλ και Β) Πως κατεδαφίζει τον Ναό του Σολομώντος, όπως κατηγόρησαν και τον Δομήτορα της Εκκλησίας Κύριό μας. Και κατέληξε ο Μητροπολίτης επισημαίνοντας πως ο Χριστός είναι ο Λυτρωτής και Μεσσίας του Κόσμου, όπως τον ανέμενε η Παλαιά Οικονομία και Διαθήκη που είχαν στα χέρια τους οι Ιουδαίοι και αξίζει προς Αυτόν να στρέφουμε ψυχή και νου, για ν’  αποκτήσουμε τη ‘’θεωρία’’ Του, το ύψιστο εφετό, δηλαδή επιθυμητό, που απήλαυσε ο λιθοβολισθείς Στέφανος!

Την Κυριώνυμο Ημέρα της Εορτής σύμπασα η τοπική κοινωνία προσήλθε να μετάσχει στην προς τον Θεό Ευχαριστία, για το δώρο Του προς όλους μας, τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο. Επικεφαλής του Λαού και Προσκυνητές του γεραρού Στεφάνου, οι Βουλευτές Χαλκιδικής κ.κ. Ιωάννης Γιώργος και Απόστολος Πάνας, η Αντιπεριφερειάρχης κα Αικατερίνη Ζωγράφου, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, ο τ. Υπουργός και Δήμαρχος κ. Χρήστος Πάχτας, ο Πρόεδρος της Αρναίας κ. Αγαπητός Κιάτος, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Θαλασσινός, ο Πρόεδρος του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριος Τζιτζιρίκας, η Πρόεδρος της Α΄Βαθμίου Σχολικής Επιτροπής κα Ευγενία Γιαννούση, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Τσιάλας,  ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρναίας κ. Χρήστος  Ζυγούρης, ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Ιωάννης Κοτσάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής κ. Θεόδωρος Ρούμκος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αρναίας κ. Παντελής Αλβανός, συνοδευόμενοι από εκλεκτούς συνεργάτες τους κ.α.

Του Πανηγυρικού Όρθρου και της Λαμπροφόρου Θείας Λειτουργίας προέστη ο αδελφός του Μητροπολίτου μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο,  αφού τον παρουσίασε  με μικρή προσλαλιά του ο Επίσκοπός μας, με συγκίνηση και κατά Θεόν καύχηση γι’  αυτόν. Μαζί του συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων, Σισανίου και Σιατίστης, Δράμας και ο Ποιμενάρχης μας.

Ο άγιος Πατρών ετόλμησε ένα υπέροχο συνδυασμό στην ομιλία του, τόσο τη Γιορτή του Πρωτομάρτυρος, όσο και τη Γιορτή του Θεανθρώπου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού. Ζήτησε από το Εκκλησίασμα να μεταβούμε στο Σπήλαιο της Γέννησης και να προσκυνήσουμε:

Α) Την Υπεραγία Θεοτόκο, ως το δώρο της ανθρωπότητος προς τον Θεό, όπως στον Εσπερινό των Χριστουγέννων ο Υμνογράφος τη χαρακτηρίζει. Αυτή Γέννησε τον Θεάνθρωπο Κύριο και όχι τον ‘’ψιλό’’ άνθρωπο, τον απλό και μόνο άνθρωπο Ιησού, αλλά τον Σωτήρα του Κόσμου και Θεό μας.

Β) Τον Ιωσήφ τον Μνήστορα και προστάτη της Μαριάμ, τον σιωπηλό συμπαραστάτη της Κόρης της Ναζαρέτ, που διακόνησε με υπακοή και άκρα ταπείνωση το Μυστήριο του Σαρκωθέντος Θεού.

Γ) Μαζί με αυτούς όλους τους Αγίους της Εκκλησίας, δηλαδή αυτούς που υπεραμύνθηκαν την ανθρωπότητα και Θεότητα του Χριστού μας, του Σαρκωθέντος δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος που προσφέρθηκε και προσέφερε τη Σωτηρία ως δυνατότητα στο Αδαμιαίο Γένος. Και,

Δ) Τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο, που σύρει τον χορό των Μαρτύρων του ΕσφαγμένουΑρνίου και υποδεικνύει εναργέστατα Χριστόν και Τούτον Εσταυρωμένον και Αναστάντα.

Και επέρανε τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος διακριτικά τονίζοντας τη ‘’λεπτομέρεια’’ των γεγονότων της Γεννήσεως του Χριστού, ότι δηλαδή δεν ευρέθη τόπος ‘’τῷκαταλύματι’’, για να γεννηθεί και να αναπαυθεί ο Πλάστης του Κόσμου και η Αειπάρθενος Μητέρα Του, μαζί με τον Ιωσήφ τον Μνήστορα. Βεβαίως υπάρχουν και σήμερα οι διώκτες του Κυρίου μας, υπεγράμμισε. Αυτοί που δεν ανοίγουν τις ψυχές τους για να καταλύσει ο Κύριος, αυτοί που θέλουν τον Χριστό μας μεγάλο επαναστάτη, μεγάλο κοινωνικό εργάτη και μεγάλο Διδάσκαλο, όχι όμως τον Σαρκωθέντα Θεό χάριν της Σωτηρίας ανθρώπου και κόσμου. Προσκάλεσε δε όλους να απολαμβάνουμε και να ζούμε μυστηριακώς αεί Γέννηση, αεί Σταύρωση, αεί Ανάσταση, αεί Μεταμόρφωση, αεί Ανάληψη του Κυρίου μας, αεί την Πεντηκοστή της Εκκλησίας, γιατί όπως φρικτά κατέληξε ο διώκτης του Κυρίου μας  Ηρώδης, έτσι ‘’τεθνήκασιοἱζητοῦντεςτήνψυχήντοῦΠαιδίου’’ (Ματθ. β΄ 20), δηλαδή, ‘’πέθαναν και χάθηκαν εκείνοι που ζητούσαν τη ζωή του Παιδιού’’, του Νεογεννηθέντος Χριστού μας!

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας σχηματίστηκε πομπή και έλαβε χώρα η Λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου ανά τις οδούς της πανέμορφης Αρναίας, με ακολούθους τους Άρχοντες και τον φιλόχριστο και φιλάγιο Λαό!

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

Διαβάστε ακόμα