Μεγάλο Βραβείο της ορθόδοξης ταινίας “Ο Άγιος Αστραπή” αφιερωμένη στον Αγ. Εφραίμ Ν. Μάκρης

Η βουλγαρική ταινία του δημοσιογράφου Angel Bonchev “Ο Άγιος Αστραπή”, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Εφραίμ τον Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργό της Νέας Μάκρης, τιμήθηκε με το μεγαλύτερο βραβείο στη Βουλγαρία για τον αγώνα των νέων κατά των ναρκωτικών.

Η ταινία παρουσιάζει πραγματικές θαυματουργές ιστορίες ανθρώπων από διάφορες χώρες που δείχνουν πώς ο Άγιος Εφραίμ ο Νέος έκανε θαύματα και οι άνθρωποι ξεφορτώθηκαν το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών.

Το βραβείο προέρχεται από το Δημοτικό Συμβούλιο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Η ταινία “Άγιος Αστραπή” αφηγείται την αγγελική ζωή, το βάναυσο μαρτύριο και τα συγκλονιστικά θαύματα του Αγίου Εφραίμ του Νέου, ενός μεγάλου μάρτυρα και θαυματουργού.

Η ταινία παρουσιάζει ανθρώπους που αγγίχτηκαν από την αγία αστραπή, όπως αποκαλείται ο Άγιος Εφραίμ. Εφραίμ στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Η ταινία καταγράφει τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων στο πέρασμα των χρόνων από θεραπείες από καρκίνο, την επιστροφή στη ζωή ενός μωρού που πέθανε στην κοιλιά της μητέρας του και την ανάρρωση από την ψυχική ασθένεια μιας Βουλγάρας που στο παρελθόν είχε αποπειραθεί να φύγει από την ζωή.

Στην ταινία “Άγιος Αστραπή” πρωταγωνιστούν ο Επίσκοπος Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, ο Επίσκοπος Τρικάλων, Γαρδικίου και Πύλης Χρυσόστομος και είναι η πιο δημοφιλής ταινία στη Βουλγαρία για έναν άγιο τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο συγγραφέας της ταινίας έχει γράψει βιβλία για τον Άγιο Εφραίμ τον Θαυματουργό, τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό, τον Άγιο Νικηφόρο τον Προκαζάνο και τον Άγιο Νεκτάριο τον Αιγινήτη.

Πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στον αγγελικό βίο και στα θαύματα του ‘Ελληνα Αγίου.

Στην πρεμιέρα που πραγματοποίηθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Σόφια, ο ιθύνων νους Άγγελ Μπόντσεβ μοιράστηκε τα συναισθήματά του σχετικά με την εμπειρία της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια. Επισήμανε ότι το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στη μητέρα του, η οποία τον έφερε σε επαφή για πρώτη φορά με τον βίο και το έργο του Αγίου.

Συμμετέχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αφηγείται την γέννηση του Αγίου στα Τρίκαλα και τα παιδικά του χρόνια στην πόλη στα τέλη του 14ου αιώνα, πριν την εισβολή των Οθωμανών στη Θεσσαλία όταν άρπαξαν τα αγόρια των Χριστιανών για τον στρατό των γενιτσάρων. Επίσης, συμμετέχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, καθώς στην Νέα Μάκρη βρίσκεται η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου τον 15ο αιώνα ζούσε και μαρτύρησε από τους βασανισμούς των βαρβάρων ο Άγιος Εφραίμ.

Σήμερα, στην Μονή φυλάσσονται τα Λείψανα του Αγίου. Παρουσιάζονται θαύματα και συγκινητικές ανθρώπινες προσωπικές ιστορίες όπως π.χ. η θεραπεία από καρκίνο, η επαναφορά στη ζωή ενός μωρού το οποίο ήταν νεκρό στη μήτρα της μητέρας του και η θεραπεία μιας Βουλγάρας που έπασχε από ψυχολογική ασθένεια και προσπάθησε να φύγει από την ζωή.

Προβάλλεται υλικό σχετικό με την ανακάλυψη των Ιερών Λειψάνων του Αγίου στις 3 Ιανουαρίου 1950 από την Γερόντισσα Μακαρία, την οποία υποδύεται σε μια σκηνή η Βουλγάρα ηθοποιός Εμίλια Ράντεβα.

H γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια η αείμνηστη Βάσω Χατζή διηγείται για το πώς ο Άγιος Εφραίμ την προστάτεψε για να μη χάσει την φωνή της μετά από χειρουργική επέμβαση στην καρωτίδα.
Θίγεται και ένα θέμα για το οποίο σπάνια γίνεται λόγος – πρόκειται για την κυρίευση του ανθρώπου από τον διάβολο και τον εξορκισμό ο οποίος ετελείτο συχνά στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ.

Είναι ένα ντοκιμαντέρ για το νόημα της ζωής, για την επαφή του ανθρώπινου με το θείο και την αλλαγή της ζωής προς το καλύτερο.

Διάρκεια: 72 λεπτά

destora.com

Διαβάστε ακόμα