Ο τόπος ταφής του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας Αλεξάνδρου

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Αύριο, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, η τοπική Εκκλησία της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας θα απευθύνει το “ύστατο χαίρε” στον μακαριστό της πλέον Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη κυρό Αλέξανδρο.

Πού όμως θα ταφεί ο μακαριστός Ιεράρχης;

Το 1996, ένα έτος από την ενθρόνισή του στην Μητρόπολη ο μακαριστός ετοίμασε χώρο για την τελευταία του κατοικία, η οποία βρίσκεται στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στην Τρίπολη.

Στο πίσω μέρος του Ιερού Βήματος του Κοιμητηριακού Ναού, όπως άλλωστε συνηθίζεται να ενταφιάζονται οι κληρικοί, τοποθετήθηκε ένας λαξευμένος βράχος, ο οποίος θα αποτελεί τον κυρίως τάφο του εκάστοτε πλέον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Στο κάτω μέρος του Ιερού Ναού υπογείως, και κάτω από τον κυρίως τάφο δημιουργήθηκε χώρος ταφής Αρχιερέων, αλλά και οστεοφυλάκιο για τους προκατόχους Μητροπολίτες. Χαρακτηριστικός είναι ο τρούλος που αναδύεται μπροστά από τον κυρίως τάφο στην επιφάνεια του κοιμητηρίου.

Το όλο αυτό ταφικό μνημείο ήταν προσωπική έμπνευση και υλοποίηση του μακαριστού Αλεξάνδρου, το οποίο κατασκευάστηκε με προσωπική επίβλεψη και δαπάνη του αειμνήστου Γέροντος.

Διαβάστε ακόμα