Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, τελέσθηκε απόψε, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα ενοριακό Ιερό Ναό της στην Τρίπολη.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιερέων της Μητροπόλεως.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιάκωβος Κωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στους βίους των εορταζοντων Αγίων, της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και του Αγίου Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου, καθώς επίσης τόνισε πως στις μέρες μας το ζήτημα δεν είναι η απουσία των δοκιμασιών και του μαρτυρίου, αλλά ο τρόπος που σηκώνουμε τον Σταυρό του μαρτυρίου με πίστη και αγάπη στον Χριστό, γνωρίζοντας ότι, κατά το πρότυπο του Κυρίου, όσο ολοκληρωτική είναι η κένωσή μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δόξα και η μακαριότητα.

Τέλος, ο Επίσκοπος κ. Θεόκλητος, μετέφερε τις ευχές, ευλογίες και ευχαριστίες του Μητροπολίτη Μαντινείας στον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνο Τσαγκούρη, στο εκκλησιαστικό συμβούλιο, στους ιεροψάλτες, σε όσους κοπίασαν για την πανήγυρη, αλλά και στις στρατιωτικές αρχές των Ενόπλων Δυνάμεων για την παρουσία τους και την τιμή που απέδωσαν στην Αγία Βαρβάρα.

Πλήθος πιστών συνέρρεε κατά την διάρκεια της Ακολουθίας στον Ιερό Ναό, προκειμένου να συμμετάσχει στον Εσπερινό, αλλά και να προσκυνήσει τμήμα Ιερού Λειψάνου της Αγίας, το οποίο φυλάσσεται στον ως άνω Ιερό Ναό.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Μανδρώνης, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου Συνταγματάρχης κ. Γεώργιος Χαρίτος και ο Διοικητής του 11ου Συντάγματος Πεζικού κ. Χαράλαμπος Καλοπίσης.

Διαβάστε ακόμα